Русе се поклони пред делото на Апостола с тържествена церемония /ВИДЕО/

Община Русе и Областната администрация отбелязаха 149 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Тържествената церемония се състоя пред изградения през 2020 г. паметник на националния герой, където се събраха много русенци.

„Докато пазим жив образа и идеалите на Апостола, ще продължава да свети у нас, българите, този пример за толерантност и неугасваща вяра“, обърна се към присъстващите кметът Пенчо Милков.

Под звуците на тържествени маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев почетният караул посрещна русенци и гостите на града. Венци в знак на почит към Васил Левски положиха кметът Пенчо Милков, областният управител Анатоли Станев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, както и представители на политически партии и граждани.

„Ние, наследниците на Левски, можем да сме истински свободни, само когато изразяваме свободно мнението си и го отстояваме“, каза областният управител.

Възпитаници на Детска театрална работилничка към Общинския детски център за култура и изкуство изпълниха стихотворението на Ботев „Обесването на Васил Левски“ и „Песен за Апостола“ по текст и музика на Мария Нинова – дъщеря на автора на химна на град Левски и почетен гражданин на града – Христо Гарнизов.

Церемонията приключи със заупокойна молитва и благодарствен молебен в памет на националния герой, които бяха отслужени от свещеници на Русенската Света Митрополия.

Exit mobile version