Русе се обръща към реката с новата крайбрежна зона /ВИДЕО/

Русе най-после се обръща към реката. След две години ремонт на крайбрежната зона, градът вече ще посреща туристите си с обновена кейова ивица. Промяната е извършена с около 15 млн. лв. европейски средства, а за жителите на Русе тя е чакана повече от 30 години, тъй като кеят е едно от любимите им места за отдих и разходка.

Крайбрежната зона бе открита официално днес, но без присъствие на представители на регионалното министерство, както е при подобен европейски проект, и без ръководителя на проекта арх.Живка Бучуковска. От общината не успяха да отговорят на въпросите на медиите дали на церемонията е поканен и бившият кмет Пламен Стоилов, който заедно с екипа си успя да спечели и започна проекта за промяна на крайбрежната зона. От сегашната администрация неофициално коментираха, че това, което са заварили като изпълнение на дейностите, им е създало доста грижи. Състоянието на крайбрежната ивица бе определено като „картофена нива“, която е трябвало да превърнат в зона за отдих.

Целият район е напълно променен – изградени са велоалеи, широки пространства за разходки, детски площадки, сцени за спектакли. Храстите, които скриваха изгледа към реката, са премахнати, а новата кейова стена е готова да посреща кораби с туристи.

„Ние наистина смятаме, че Русе трябва да се обърне към реката, като приема гости от реката. Обръща се към реката чисто емоционално с разходки, създаване на семейни спомени край реката“, сподели Магдалина Илиева, зам.-кмет по устройство на територията.

Повечето русенци харесват промяната на кея, а основната им критика е за липсата на достатъчно дървета.

„Много добре е пространството, изключително перфектно направено, с една малка подробност просто зеленината е оскъдна“, смята Константин Пенев. Атанас Чокоев споделя, че 40 години ходи по кея и сега му харесва повече, откакто си беше. Единствено му се иска да има някакви по-подходящи места, за да се слезе до водата. Хората с увреждания също са доволни от достъпната среда, но също смятат, че трябва повече растителност.

От общината са засадили различни храсти и дървета, които тепърва ще израстват. А тези, които са изсъхнали, ще бъдат подменени. „След една-две години една нова градина придобива наистина вид на точния замисъл, който е имала ,когато е садена. Аз съм сигурна, че и тук ще стане така. Виждате, че са насети бордюрни растения, които, след като се сгъстят с времето, ще бъдат подстригвани, ще бъдат оформяни, наистина ще придобие зоната изгледа на един култивиран парк“, каза Магдалина Илиева.

Колкото до кейовата стена, от която има стръмни стъпала до водата, тя засега няма да бъде обезопасена. От общината са водили разговори с концесионера – пристанище „Пристис“, но оттам са отказали. „Обясниха ни, че никъде няма такова пристанище, където да бъде обезопасено по такъв начин, защото по този начин ще се пречи на работата на швартоването на корабите“, каза зам.-кметът Златомира Стефанова.

За да се опази новата крайбрежна зона от вандали, вече има поставени камери за видеонаблюдение в реално време.

 

 

Exit mobile version