Русе се включва в национално обединение за чист въздух „Дишай, България“

Представители на граждански сдружения от цялата страна, сред които ще има и представители от Русе, ще учредят Националното обединение за чист въздух „Дишай, България“ в събота, 18 юни. Това е опит за укрепване на борбата за по-добро качество на въздуха, а мястото е Девня, където техен домакин ще е местното Гражданско сдружение „Дишай, Девня”.

„Дишай, България“ ще помогне да се координират усилията на неправителствения сектор в областта и да се повишат експертизата и ефективността на действията и подкрепата на местните общности в усилията им за постигане на по-чиста и здравословна среда на живот по места и в страната като цяло.

Учредяващите организации са от София, Пловдив, Русе, Девня, Перник, Благоевград, Севлиево и Велико Търново, като вече има изявен интерес и за присъединяването на още членове. Повечето от тях вече са ветерани в работата с местните и централни власти по въпросите на екологията и обединеният им капацитет ще превърне „Дишай, България“ в стабилна и активна организация, която може и знае как успешно да адресира проблемите, свързани с качеството на въздуха.

Според данни на Световната здравна организация над 97% от българите са изложени на ефектите на замърсения въздух, било то от индустрия, транспорт или битово отопление.

Учредяването ще бъде отбелязано със специална акция в покрайнините на Девня, един от най-замърсените градове в България, между 15:30 и 16:30 ч. на 18 юни. Сборният пункт е в 15:00 часа пред Музея на мозайките в град Девня.

 

Exit mobile version