Русе приюти малкото българско момиченце, изоставено в Украйна /ВИДЕО/

Русе е новият дом на малкото българско момиченце, което бе изведено от Украйна и придружено до България. Детето, което е на година и половина, е родено в Украйна, но след раждането му по информация на институциите, то е било дадено за осиновяване от биологичните му родители – българи. Момиченцето е било настанено в социално заведение, но заради войната се е наложило да се търси вариант да бъде върнато в родината на семейството му.

Момиченцето е родено недоносено и е тежало едва 600 грама, поради което е прекарало доста време в кувьоз. Най-вероятно притесненията, че това може да се отрази на физическото и умственото му развитие, са накарали родителите да го дадат за осиновяване. При пътуването му до България русенското сдружение „Еквилибриум“ изпрати медицинско лице заедно с представител на Агенция за закрила на детето, за да бъде осигурена при необходимост медицинска помощ. А на родна земя, докато се изясни здравословният му статус, е настанено в Център от семеен тип в Русе за деца и младежи с увреждания, които се нуждаят от постоянна медицинска грижа.

„Детето е спокойно, усмихнато, едно много хубаво лъчезарно дете, държи се много добре, движи се, сяда, усмихва се, протяга ръчички, общителна е“, казва директорът на Центъра Милена Неделчева. Всички от персонала определят малката госпожица като истинско слънчице.

Педиатърът в центъра д-р Веска Христова е прегледала момиченцето след пристигането му. „То е в задоволително състояние, емоционално дете, адекватно, във физическото си развитие с добри показатели, сяда, придвижва се. От прегледа не установих нещо, което да буди тревога, но предстоят още физикални изследвания, за да бъдем категорични в нашето становище и да знаем как да насочим по-нататъшните си усилия за неговото развитие“, каза д-р Христова.

Стотици хора от цялата страна, развълнувани от историята на момиченцето, звънят в центъра с желание да вземат детето в семейството си или да я осиновят. Това обаче не може да стане, тъй като има процедура.

„Органите по закрила работят, тепърва ще се изяснява какъв е семейният статус на детето, дали има някаква възможност то да се отглежда в семейна среда. Ако това не е възможно, тогава се търсят другите варианти – приемно семейство и осиновяване. Осиновяването е крайна мярка“, каза още Милена Неделчева. Тя припомни, че преди някой да бъде одобрен за приемен родител или осиновител, трябва да бъде проверен и одобрен от социалните служби и да бъде включен в съответния регистър.

Exit mobile version