Русе преоткрива големия художник Никола Пиндиков на „Борисова“ 39 /ВИДЕО/

Според проучванията той е имал изяви също като сценограф и като иконописец

Русе преоткрива големия художник Никола Пиндиков в чест на 120 години от рождението му. Изложба с близо 100 негови произведения от всички периоди на творчеството му бе подредена в Художествената галерия на ул.“Борисова“ 39. Публиката ще се наслади както на най-ранните запазени картини като една малка графика, направена още в Художествената академия през 1926 г. така и на късните му работи, пейзажи от Дунава и най-важната тема в творчеството на автора – „Гората“. Експонатите са от фонда на галериите в Русе и Разград, Историческия музей в Оряхово, частни колекции, семейството на художника, ПГ по корабостроене и корабоплаване.

Идеята за настоящата изложба е на куратора Иво Райков, който преди 4 години съвсем случайно вижда в една частна колекция два портрета – на оперната певица Христина Морфова и на възрастна жена. Той е заинтригуван от непознатия за него автор и започва да търси информация. „Оказа се, че няма почти нищо, запазено за него освен някакви откъслечни сведения, статии в пресата през 30-те години за негови изложби. Така започнах едно голямо дирене три години и половина, по частни колекции, по държавни архиви, държавни галерии и стигнахме вече настоящия момент, в който събрахме цялото творчество, което ни е известно. Събрахме фактите около живота на Никола Пиндиков, изчистихме някои неясноти, които до този момент будеха въпроси у колегите изкуствоведи, и мисля, че свършихме една добра изследователска работа“, казва Иво Райков.

Никола Пиндиков е определян като е една от най-важните личности в културната история на Русе. Макар и да е роден в Елена, по-голямата част от живота си прекарва именно в крайдунавския град. Малко след като завършва Художествената академия през 1927 г. в класа на проф.Цено Тодоров, със съпругата си Олга Градинарова, която е русенка, се преместват заедно в Русе. През следващите години той се отдава на преподавателска дейност в гимназиите в Оряхово, Разград и Русе, а през 1946-1948 г. е директор на гимназия „Христо Ботев“. И през целия си живот до последния си дъх остава верен на себе си и на творчеството си, като създава стотици рисунки и картини.

Иво Райков споделя, че има два факта в творческата биография на Никола Пиндиков, които лично него са го изненадали страшно много. „Единият е, че през 1946 г. е бил театрален художник за една постановка в Русенския театър. Тя се е казвала „Д-р Ванер“ и е единствената, за която се знае, че Пиндиков е бил неин художник, правил е костюми и сценография. За съжаление няма запазени снимки или материали в пресата за тази пиеса. Другият факт е, че освен художник-пейзажист, портретист и брилянтен рисувач, Никола Пиндиков се е изявил и като иконописец. Заедно с Тодор Янков през 1943-44 г. са направили целувални икони за църквата „Света Петка“, които даряват на новопостроения храм.

Exit mobile version