Русе почита Стоян Михайловски с 4-метров паметен знак и миниплощад

Русе ще отбележи 130 години от създаването на българския всеучилищен химн „Върви, народе възродени“ с поставянето на 4-метров паметен знак срещу библиотеката. Текстът е написан на 15 април 1892 г. от Стоян Михайловски, докато е бил учител по френски в Мъжката гимназия в Русе. Предложението ще бъде гледано на предстоящата сесия на Общинския съвет, а идеята е на инициативен комитет. До момента в Русе имаше само паметна мраморна плоча на ул.“Константин Димчев“ 6, където Стоян Михайловски е живял някога със съпругата си.

Бъдещият паметен знак ще бъде поставен успоредно на североизточната фасада на кооперацията, където ще се обособи малко площадно пространство от 16 кв. м. Настилката пред паметния знак ще бъде оформена от редуващите се гранитни плочи и тревни ивици. Така създаденото пространство ще е с достатъчна площ за полагане на венци при отбелязване на 24 май. Съществуващите три дървета ще се запазят, като е предвидено и тип бариерно озеленяване с височина 2 м зад паметния знак с цел.

Самият знак ще представлява хоризонтална стела с размери 4,10 х 1,80 м от видим бетон. От лицевата му част ще бъде вградена хоризонтална плоча от черен гранит, с размери 3.90 х 0,95 х 0,02 м, свързана с квадратна плоча от сив гранит. Вдясно от сивия гранит върху черната плоча ще бъде монтиран надпис с обемни букви „Върви, народе възродени, към светла бъднина върви“. Вляво, също върху черната плоча, ще бъде вграден правоъгълен бронзов барелеф с лика на Стоян Михайловски. Ще бъде изписано „На това място е била къщата, в която на 15 април 1892 г. видният творец и общественик Стоян Михайловски създава текста на химн, посветен на 24 май- Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“. Под него с по-дребен шрифт ще се изпише „По случай 130 г. от създаването на Българския всеучилищен химн – 15 април 2022 г.“

Проектът за паметния знак е дарен на Община Русе от арх.Венцислав Илиев. Средствата за изграждането му ще се събират като дарения от граждани, фирми и институции.

Русе Медиа провежда кратка анкета за бъдещото развитие Вашето мнение е важно за нас! Благодарим! https://forms.gle/jbMfKusRDvJpxMcMA

 

 

Exit mobile version