Русе почете жертвите на арменския геноцид

Русе отбеляза Международния ден в памет на жертвите на Арменския геноцид от 1915-1923 г. Пред Паметника на свободата беше поднесен венец от арменската общност в града, а по обед бяха положени венци и цветя в памет на невинните загинали пред монумента в двора на Арменската апостолическа църква. На церемонията присъстваха областният управител Анатоли Станев, кметът Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

От 2007 г. насам над 20 страни декларират официалното признаване на събитията от този период като геноцид. На 24 април 2015 г. във връзка с отбелязване на 100-годишнината на събитието българското Народно събрание приема декларация, с която признава „масовото изтребление“ на арменци.

Като арменски геноцид се определя умишленото и систематично унищожаване на арменското население в Османската империя в края на XIX век, по време на Първата световна война и малко след това. Жертва на масови кланета и насилствена масова депортация са над 1 000 000 арменци в периода 1915-1918 г.

Exit mobile version