Русе посрещна участниците в регата ТИД-2022, с известни „изненади“, традиционно по нашенски./ВИДЕО/

Близо 150 участници в тазгодишната регата се очаква да слязат на русенски бряг от Международната регата по Дунава ТИД 2022.За поредна година те акостират и почиват на брега в района между БУЛРИС и лимана на Корабостроителницата. Първите пристигнали днес бяха двама русенци: 75- годишна бивша медицинска сестра от Транспортна болница и Емил Димитров, служител към Морска администрация.

Всъщност първите пристигнали традиционно бяха чужденци и реално изненадаха организаторите с близо 3 часа по-ранното си появяване. Това бяха лодки с екипажи от Германия, Австрия и Франция. Имаше и такива, които не разбраха мястото за акостиране, и понеже се движеха в румънския участък на реката, подминаха предвиденото място за спиране. Реално са предприети сериозни и адекватни действия за създаване на условия за участниците в регатата. Премахната е растителност, заравнен е терен, насипан е с пясък, но…. явно това се прави в последния момент.

Подсигурени са химически тоалетни, помещенията за бани са хигиенизирани и приведени в експлоатация. Проблем обаче се оказа мястото за акостиране на лодките. Поради продължаващото спадане на нивото на реката, вместо брегът да е полегат, той се оказва като стъпало. Отделно в оголената ивица, има множество стъкла и опасни предмети от тинята. Участниците трябваше да се справят с неочаквани препятствия, за да могат да стигнат брега и да се придвижат по него. Става дума за въжета, лодки, понтони – невъзможни да се заобиколят заради гъстата растителност и са трудни за изкатерване от по-възрастните участници, натоварени с палатки и инвентар.

Екстрата са и стръмните стъпала. В предишни години, участниците имаха възможността да акостират, да изтеглят и да придвижат лодката си до мястото на палатката си.

По отношение на регата ТИД’22 информацията е следната:

Около 150-160 човека се очаква тази вечер да са на русенския бряг. Организаторът Стилиан Бонев, който е бил и на старта на регатата, разказва: “На старта в Инголщад тръгнаха около 120 човека. От България имаше 9 участника. Около 35 са тези, които са стартирали от първата точка и продължават своето приключение. Най-възрастния участник е жена от Германия на 84 години. В българския участък имахме участник, макар и за кратко, на 4 години.“

Тази година в регатата са се включили представители на Канада, Англия, Франция и Швецария. „Това не са страни членки на регата ТИД, но са добре дошли. Реката е за всички“, допълва организаторът.

Тази година в регатата е участвал и екипаж  с „Викингско кану“. Те са стартирали в регатата от началната точка и са били екипаж от 4-ма гребци и един кормчия. Теглото на самата лодката е малко над 1000 килограма и с дължина над 10 метра, но поради ниските нива на реката в нашите участъци, както и голямото физическо натоварване, са решили да приключат регатата в град Мохач.

Exit mobile version