Русе посреща хитовата възпитателна игра „Усмихни майка!“, измислена от деца

Малките изобретатели, създали първата жива възпитателна игра „Усмихни майка!“, ще гостуват в Русе, за да разкажат как и защо е измислена тя. Забавното и полезно събитие ще се състои на 19-ти февруари в 16:00 часа в къщата за изкуство на сдружение Блок 14 на ул. Борисова 47. Очакват ви забавна презентация, непринудени разговори на тема как да възпитаваме безконфликтно, почерпка и разбира се самата игра, казват организаторите.

Хит само за дни  

Само дни след обявяването на играта, бройките се разпродадоха, а медиите се избиха да търсят малките автори за интервюта. Второто издание на играта е вече налично, но защо „Усмихни майка!“ изненада всички ни с резултати?

От шега – в работещ инструмент да възпитаваме без скандали

Един ден седемгодишният Стефи решава да намери начин майка му да спре да му се кара. И успява – измисля гениална игра, която нарича „Усмихни майка!“. Изпробват я още приятелчета на малкия предприемач и постепенно се оформят всички правила, за да бъде играта подходяща за деца от различни възрасти. Щом виждат поразителния ефект, майките се втурват да произведат истинска игра и още семейства да „видят бял ден“. В красива кутия са събрани десет специални карти, зар и значка, които помагат скандалите вкъщи да утихнат.

Възпитани деца и спокойни родители. Възможно е!

„Усмихни майка!“ дава „инструмент“ на родителите да се справят с проблемните деяния, без да се налага да „късат нерви“, да повишават тон или да прибягват до наказания. Играта учи децата на добри постъпки по лесен и забавен начин в реално време – вкъщи, навън, докато ядем, говорим и играем. Учи ги как да помагат със семейните задължения, как да са търпеливи и толерантни.

Родителите получават още бонуси. Играта им дава време да бъдат по-осъзнати, винаги любящи и подкрепящи наблюдатели в процеса на възпитание. Растейки, децата ни са свидетели как собствените им родители порастват и се учат. „Усмихни майка!“ помага това да стане още по-бързо.

Без наказания

Наказанията и санкциите са инструмент за възпитание в класическата педагогиката. Но измислена от самите деца, играта ги отрича като работещи. Това е така, защото наказанията имат коригираща роля, но не и мотивираща. Именно позитивната мотивация е ключова в играта „Усмихни майка!“. Децата разбират, че хармонията в семейството зависи и от самите тях. Научават се да са в помощ на родителите си, да са самостоятелни и внимателни, да уважават емоциите на другите. Това не само им носи приятни изненади с помощта на Вълшебното зарче, но и вкъщи всички са усмихнати и спокойни. Така средата става здравословна за всички членове на семейството и процесът на възпитание се улеснява по естествен начин.

„Усмихни майка!“ спечели специалистите

Педагози и психолози също се впечатлиха от ефектите на играта. „На първо място тя е полезна за усвояването на т.н. дейности от ежедневния живот – голям дял от науката на Монтесори.“ Коментира Монтесори специалиста Гизела Василева от детски кооператив Мечтатели в София. Тя потвърждава, че „превръщайки се в естествена част от ежедневието на семейството, „Усмихни майка!“ може наистина да бъде „назначена“ за верен помощник във възпитанието.“

Играта провокира интерес и в университетските среди. Катедра Педагогика към РУ „Ангел Кънчев“ отправи официална покана „Усмихни майка!“ да се превърне в обект на дисертационен изследователски труд.

Exit mobile version