Русе отново няма омбудсман, нито един кандидат не получи подкрепа

Русе отново остана без обществен посредник, след като нито един от двамата допуснати кандидати не събра достатъчно гласове от общинските съветници. На сесията днес председателят на комисията, която проведе процедурата – Росица Георгиева, представи кандидатите и решението на членовете на комисията. След събеседването Мариян Димитров е получил 7 гласа „за”, 0 гласа „против” и 0 гласа „въздържал се”, а Милена Цонева-Георгиева е получила 6 глас „за”, 0 гласа „против” и 0 гласа „въздържал се”.

Пред съветниците двамата кандидати обясниха накратко какви са мотивите им да станат омбудсман и с какво могат да бъдат полезни на гражданите. При дебатите се появиха съмнения, че предварително има нагласи да се отхвърлят кандидатурите. Други съветници пък бяха категорични, че трябва да бъде избран обществен посредник и да се покаже уважение към труда, положен от участниците в конкурса.

След гласуване обаче нито един от двамата кандидати не успя да събере нужното мнозинство. За кандидатурата на Мариян Димитров гласуваха 18 – „за“, 1– „против“ и 22 – „въздържали се“. Милена Цонева-Георгиева получи 19 гласа „за“, 0 – „против“ и 18 – „въздържали се“. Резултатите предизвикаха възмущението на част от съветниците, които определиха поведението на колегите си като „срам“.

При това положение в тримесечен срок трябва да се проведе нова процедура по избор на омбудсман. Председателят на комисията Росица Георгиева заяви, че още утре възнамерява да свика заседание, за да започнат отначало.

Exit mobile version