Русе отдаде почит на жертвите на Холокоста с паметен знак на три езика

Паметен знак за жертвите на Холокоста откриха днес в Русе. Той бе поставен на площад „Д-р Мустаков“ на Американското пазарче, в близост до Еврейския дом „Шалом“. Монументът е изграден изцяло с дарения, събрани от организацията на евреите в Русе и от израелски фирми.

Паметният знак, изработен от гранит, е с надписи на български, английски и иврит. С него еврейската общност в Русе почита паметта на загиналите в Холокоста 6 млн.свои сънародници и изразява благодарността си към българския народ за спасените от лагерите на смъртта близо 48 000 евреи. Идеята за направата на подобен паметен знак е на русенеца Явор Гатев, а проектът му е бил направен безвъзмездно от арх.Цвети Русинов. Съдействие за бързата реализация на инициативата е оказала и общината.

„Паметникът е знак към идните поколения това, което преди 75 години имаше опасност да се случи с евреите в България, да не се повтаря никога. И днес, когато все още хора загиват заради това, че изповядват друга религия или заради това, че имат други убеждения, или просто заради етническия си произход, ние трябва да крещим, когато видим такава опасност. Нашата идея е поколенията след нас да знаят и да помнят, българското еврейство да предава от поколение на поколение историята на своето спасение“, каза зам.-председателят на русенската организация на евреите „Шалом“ Стела Дионисиева. Мястото на паметния знак в близост до дома на „Шалом“ не е избрано случайно.

„Много гости от Израел ежегодно посещават Русе, за да търсят своите корени. Да не забравяме, че в периода 1948-1950 г. от България са се изселили повече от 45 000 евреи. Те идват при нас, като представители на местната общност, за да потърсят документи за своите семейства, и ще могат да отдадат и в Русе своята почит към жертвите на Холокоста“, каза още Стела Дионисиева.

На церемонията по откриването на паметния знак присъстваха зам.областният управител Валентин Колев, кметът Пламен Стоилов, главният секретар на организацията на евреите в България „Шалом“  Йосиф Меламед и Русенският митрополит Наум, които приветстваха инициативата и напомниха, че паметта за историята трябва да се пази. Събитието завърши с пускане на балони с надписи „Ние помним“ и с полет на гълъби като символ на мира.

Exit mobile version