Русе озеленява подлеза на кръговото кръстовище заради климатичните промени

Община Русе ще промени вида на открития пешеходен подлез на кръговото кръстовище при полицията заради климатичните промени. Намеренията са свързани с т.нар. ефект на градския топлинен остров. Той се появява в градовете, където тъмните покриви на сградите, черният асфалт и бетонните настилки концентрират топлината на слънчевото греене през лятото и се „напичат“ неимоверно. Това води до нагряване на цялата атмосфера в града, като ситуацията се влошава допълнително от автомобилите, работата на климатици и т.н. Резултатът е, че температурата на средата в града се оказва с няколко градуса по-висока от тази на околната среда извън града.

Затова общината обяви обществена поръчка за благоустрояване на подлеза на бул. „Цар Освободител“, за да се изгради зона за борба с ефекта на „топлинния остров“.Това ще се постигне чрез намаляване площта на нагряване, като част от бетоновата настилка се замени с тревна фуга. Ще се направи вертикално озеленяване с цел създаване на естествена термоизолация. Ще има естествено и изкуствено засенчване и охлаждане чрез пулверизация на вода, изграждане на поливна система и питеен фонтан, а крайният резултат ще бъде трансформиране на мястото от обект за транзитно преминаване в зона за отдих.

Прогнозната стойност  е 335 726 лв. без ДДС, а срокът за получаване на оферти или на заявления за участие е 16 януари 2023 г.

Exit mobile version