Русе и Монголия си партнират в медицината, изкуството и бизнеса

Активната дейност на почетния консул на Монголия в Русе хонор. проф. д-р Камен Милков ще продължи и през следващите две години. Мандатът на дипломата е удължен с още две години до 2022 г., а на среща днес с областния управител Галин Григоров бяха очертани съвместните инициативи, по които ще се работи.

До края на тази година или най-късно в началото на следващата в Русе ще гостува изложба за природните забележителности и историята на Монголия. На нея ще бъдат представени и традиционни музикални инструменти, свързани с културата на монголския народ.

На посещение се очаква и губернаторът на провинция Баянхонгор, с която област Русе има подписан меморандум за сътрудничество през 2018 г., когато е създадено и почетното консулство на Монголия.

Основен акцент в сътрудничеството в сферата на образованието ще бъде поставен върху обучението в областта на селскостопанската техника, а също и на двустранния обмен на медицински специалисти. Лечебни заведения „Медика“ и Университетът по традиционна монголска медицина вече работят съвместно, като в момента върви програма за обмен на лекари и физиотерапевти.

В началото на тази година в експлоатация беше въведена и първата по рода си инсталация за пастьоризиран яйчен меланж в монголската столица Улан Батор. Инвестицията се осъществи благодарение на техническите решения на русенска фирма и активното съдействие на почетния консул проф.Камен Милков. В областта на бизнеса целта е увеличаване на обема търговия и обмяна на опит в някои основни сфери на селското стопанство и зеленчукопроизводството.

На срещата днес е обсъдено и провеждането на съвместна информационна кампания, която да популяризира възможностите за туризъм в двете страни.

Exit mobile version