Русе и Гюргево ще привличат заедно млади IT компании

Русе и Гюргево ще разширяват сътрудничеството си в сферата на икономиката, високите технологии и културата. Това стана ясно от поредната среща между областния управител Борислав Българинов и председателя на Окръжния съвет Думитру Беяну. До края на годината се предвижда в Русе да се проведе международен икономически форум, на който да бъдат представени възможностите за развитие на бизнес в двата региона. Той ще бъде под патронажа на областния управител и на министъра на икономиката. Очакванията са да бъдат привлечени стартъпи в сектора на дигиталната трансформация, както и вече утвърдени фирми на пазара. /стартъп – млада компания, основана от един или повече предприемачи, с цел разработване на уникален продукт или услуга и пускането им на пазара – б.а./.

В областта на културата се предвижда осъществяването на 3D арт инсталации на любими за русенци места като централната градска част, кея и Парка на младежта. Това ще се случи през следващото лято. Обмислят се и възможности за различни спектакли, които да бъдат уникални за целия трансграничен регион и да бъдат туристическа атракция.

Срещата се проведе в рамките на годишното събрание на Асоциация „Еврорегион Данубиус“. Нейният изпълнителен директор Лили Ганчева отчете, че независимо от ограниченията, породени от пандемичната обстановка, взаимоотношенията между Русе и Гюргево не са прекъсвали в нито една сфера. Реализирани са повече от 10 стратегически проекта в региона в различни сфери – инфраструктура, култура и управление на кризисни ситуации. През изминалата година са поддържани контакти между всички институции от двете страни на река Дунав, свързани с борбата срещу разпространението на Covid-19. Проведено бе наземно и авио третиране срещу комари по поречието на Дунав. Осъществени са срещи между представители на водещи фирми от цялата страна с румънски предприемачи с цел развитие на двустранните бизнес отношения, главно в сферата на хранително-вкусовата промишленост. Реализирани са редица културни проекти – изложби, представяне на спектакли, както и провеждане на обучителни семинари.

По време на заседанието областният управител на Русе Борислав Българинов символично предаде председателството на Асоциацията на председателя на Окръжен съвет-Гюргево Думитру Беяну.

По време заседанието бе представена двуезична книга с девет приказки на румънския автор Петре Кръчун. Преводът е направен от Лили Ганчева и Виолета Фратева.

Exit mobile version