Русе и армията не са забравили загиналия в Кербала Антон Петров /ВИДЕО/

В Русе бе отслужена панихида на гроба на офицерски кандидат Антон Петров – един от петимата български военнослужещи, загинали при атентата с камион бомба в Кербала. 20-ата годишнина от терористичния акт в база „Индия“ в Ирак събра близки, приятели и колеги на русенския рейнджър, останал завинаги на 26 години.

За да почетат паметта му, в Русе дойдоха военнослужещи от Съвместното командване за специални операции, бивша 68-а бригада „Специални сили“, водени от командира генерал-майор Явор Матеев. На церемонията присъстваха още областният управител Данаил Ковачев, кметът на Русе Пенчо Милков, съветникът на президента Димитър Стоянов, началникът на гарнизона подполк.Павлин Илиев и други официални гости, както и семейството на другия загинал русенец в Ирак – офицерски кандидат Валентин Донев.

Свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва, след което слова произнесоха областният управител и кметът. „Антон не е сам и не е един. Той е боец от нашата армия. И затова той е пример. Ние трябва да знаем, че за да бъдем силни, за да бъдем спокойни, други мъже всеки ден се подготвят, всеки ден са в готовност да ни защитят – ако се наложи, с живота си. Поклон за тази обща сила и увереност, която давате на родината си. Трябва нашата общност в Русе да не забрави не само индивидуалния подвиг на Антон, но и примера му, за да бъдем силни и единни като общество“, каза Пенчо Милков.

Ген.-майор Явор Матеев сподели, че 20-те години са минали от една страна като миг. „Но е и много тежко и трудно всеки път, когато се замислим и си спомним за неговото дело, и всеки път, която заставаме тук преди неговия гроб. Точно преди 20 години съдбата и обстоятелствата ни отнеха офицерски кандидат Петров и още четирима негови другари, на които и днес, и утре ще отдадем заслужена почит и уважение. Уважение и преклонение пред доблестни воини на България, изпълнили своя дълг пред отечеството. Нека всички да знаят и помнят, че тия наши другари загинаха, изпълнявайки най-върховен дълг, който всеки българин може да изпълни – дълга да служат на отечеството си, на българската армия“, каза ген.-майор Матеев.

Под звуците на военен оркестър бяха поднесени венци и цветя, а със залп и едноминутно мълчание бе отдадена почит към загиналите български военни.

Майката на Антон Петров – Иванка Петрова, благодари на колегите на сина й, които всяка година на 27 декември идват в Русе.“Това е много голяма подкрепа за нас. Аз няма да забравя един негов колега, когато се върнаха от Ирак, дойдохме тук, на гроба. И той каза на Петя – ти загуби един брат, спечели още 20 братя. И да, те наистина през годините го доказаха, че са мои синове и нейни братя“, сподели тя през сълзи.

 

Exit mobile version