Русе изпраща римския кораб с изпълнения на Духовия оркестър

RemasterDirector_V0

Русе ще изпрати тържествено утре сутринта римския кораб „Danuvina Alacris” („Живият Дунав“ Репликата на римска лусория акостира на кея в неделя, но тъй като това стана на Понтон 10 зад рибния ресторант и малко по-рано от обявеното, сега русенци ще имат възможност да видят много по-добре дървения кораб.

Изпращането му ще бъде на 11 октомври, вторник, между 9 и 10 часа. Това ще се случи на Понтон 8, любезно предоставен от „Дунав турс“. Церемонията ще се случи под звуците на Духовия оркестър с диригент Димчо Рубчев, а корабът ще се придвижи към следващото пристанище по река Дунав.

Както Русе Медиа писа,  римската лусория е изградена в рамките на последните две години от екип от професионалисти и доброволци, ръководен от Университета „Фридрих-Александър“ в Ерланген-Нюрнберг (Германия). Дълга е 18 м и е пресъздадена въз основа на автентични останки от римски плавателен съд, намерени край немския град Майнц. Реконструирана е по максимално близки до традиционните за римляните методи и техники. Международният екипaж, който пътува с нея, се състои от гребци от 7 държави.

Exit mobile version