Русе, България и Канада скърбят за внезапната кончина на големия Игнат Канев

Русе, България и Канада, която бе втората родина на големия български предприемач и филантроп Игнат Канев, скърбят за загубата му. Бизнесменът и почетен гражданин на Русе почина внезапно на 93 години вчера, а тъжната новина бе съобщена от семейството му.

Кметът на канадския град Брамптън Патрик Браун бе един от първите, които реагираха в пост в социалните мрежи. „Най-дълбоките ми съболезнования изказват на семейство Канефф. Игнат „Иги“ Канефф почина спокойно в съня си рано тази сутрин. Иги беше бизнес легенда на Брамптън и канадски филантроп. Много ще ми липсват приятелството и съветите му“, написа Браун. Към него се присъединиха редица канадски политици, които изпитваха огромен респект към българина. Игнат Канев бе носител на редица награди на Канада и бе почетен консул на България в Мисисага.

Още снощи с кратък пост своята мъка изрази и ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев, който от години бе изключително близък с Игнат Канев и заедно направиха модерния „Канев център“ към университета. „Почина нашият голям приятел Игнат Канев,  доктор хонорис кауза на Русенския университет! Моят голям приятел – Иги! Поклон пред паметта на Игнат Канев – един велик българин!“, написа проф.Белоев.

Светкавична реакция имаше и от УМБАЛ „Канев“-Русе, където Игнат Канев дари средства за три отделения – детското, по трансфузионна хематология и по хемодиализа.

„Страната ни изгуби един велик човек с непримирим дух, който отдаде цялата си енергия за възраждането на общество от мислещи, будни и добри хора!

Г-н Игнат Канев е символ на човек, постигнал всичко в живота си с много воля, непримиримост пред трудностите и честен труд! Той бе позитивен, съпричастен, щедър, почтен, мъдър, отговорен, отдаден докрай на идеите и каузите си. Личност, която бе пример за добротворство, съпричастност и социална ангажираност! Той никога не забрави корените и Родината си! Човек, който никога не изгуби вяра в хората и винаги намираше начин да подаде ръка на тези, които се нуждаят от подкрепа!

Ние, от Университетска болница “КАНЕВ” АД сме благодарни, че имахме шанса да се докоснем до неговия възвишен дух! Благодарни сме, че през последните години успяхме да спечелим неговото доверие!

Ние винаги ще помним стремежът му към постоянно развитие и усъвършенстване за изграждането на по-добро общество!

НЕКА Е СВЕТЪЛ ПЪТЯТ НА ДУШАТА МУ!“, споделиха от болницата.

Кметът на Община Русе Пенчо Милков изпрати съболезнователен адрес на семейството и близките на големия предприемач, филантроп и благодетел на Русе.

„С живота и дейността си, с принципите си, той даде пример и посока на много българи и доказа, че ние като народ сме трудолюбиви, упорити и силни. Никога няма да бъдат забравени следите, които Игнат Канев остави като благодетел за здравето, образованието и вярата. Ще се помнят и семената, които той пося – даренията му за благото на Русенския университет, за Русенската болница, която вече носи неговото име, за родния му край, за църквата „Свети Димитър” в Торонто и много други. Убеден съм, че поколения след нас ще следват пътя, който ни посочи Игнат Канев – да преследваме мечтите си, без да се предаваме пред трудностите, които срещаме, но и да вярваме в българското и  да не забравяме своите корени“, се казва в съболезнователното писмо.

Областният управител Галин Григоров също изпрати съболезнователна телеграма. „Днес ни напусна един достоен българин – истински родолюбец и човек с огромно сърце! Вярвам, че той ще остане в душата на всички нас като изключителен филантроп, за когото Русе и България бяха неразделна част от неговия живот!  Игнат Канев ще бъде запомнен с благородство, достойнство и доблест, а също и с нестихващия си порив за правене на добро!  Той беше достоен пример за подражание!“, казва Галин Григоров.

„Загубата на близък е равнозначна на болка. Но Игнат Канев няма как да си отиде, защото той откъсна частица от самия себе си в името на това другите да имат. Да имат дом, да имат самосъзнание и самочувствие. Достоен човек беше г-н Канев и достоен остава. Смъртта е само преход в живота ни, а личността на великия Игнат Канев ще остане в съзнанието на всеки русенец и на всеки българин“, се казва в съболезнованията на председателя на Общински съвет -Русе Иво Пазарджиев.

Своята съпричастност изрази и външният министър Екатерина Захариева. „С прискърбие научих за кончината на г-н Игнат Канев, неповторим в своето великодушие българин и изключителен в привързаността си към България родолюбец.

Тъжната вест настъпва някак неочаквано. Така е, защото десетилетия наред сме свидетели на нестихващия ентусиазъм на г-н Канев да твори добро; да олицетворява и обогатява представата за силата на българския дух; да търси и щедро да споделя радостта от своите забележителни успехи и гордо българско начало.

Г-н Игнат Канев – предприемач, филантроп, почетен консул на Република България, носител на десетки български и чуждестранни отличия – бе неподправен стожер на българщината. Г-н Канев винаги и навсякъде носеше България в себе си. Така ще го запомним и ние – с уважение и огромна благодарност“, написа Захариева.

 

Exit mobile version