Русенци ще изминат малко познат маршрут в Поломието в събота

Два похода около Русе, посветени на Европейския ден на спорта в училище, ще запознаят русенци с малко познат маршрут в Поломието. Инициативата е на Спортно туристическо и природозащитно дружество “Академик” към Русенския университет, като участие се очаква да вземат над 300 ученици, студенти и граждани.

Двата похода ще се проведат паралелно – единият е крос-поход „Русенско Поломие“, който се прави за пети път, а другият – автопешеходен поход по пътя на Червеноводската чета.

Маршрутът на крос-похода започва от с. Кошов, по поречието на река Черни Лом до Средновековен град Червен, като всеки ще получи карта с информационно-образователен текст за Русенското Поломие и за Природен парк „Русенски Лом”. Това са първите карти, на които този малко познат маршрут е обозначен. По него са поставени вече и табелки за ориентир. Към картите ще има и правила за поведението в природния парк.

Автопешеходният поход по пътя на Червеноводската чета ще премине по маршрут от Червена вода, където ще бъдат посетени храм „Св. Архангел Михаил“ и паметника на Тома Кърджиев, през Иваново и Кошов. Оттам пеша ще се върви до Средновековен град Червен, след което с автобуси ще се стигне до Табачка и Широково.  От Широково отново пеша ще се стигне до крайната точка -паметника на войводата Върбан Юрданов.

На финала всеки, успешно преминал маршрута, ще получи възпоменателни гривна и значка, а групите, взели най-масово и добре организирано участие, ще бъдат отличени с купи и предметни награди.

Exit mobile version