Русенци трескаво вариха ракия в навечерието на празниците

Русенци трескаво вариха ракия в навечерието на празниците, за да посрещнат Нова година подобаващо с домашното си производство. Край казаните се събраха цели семейства, но заради противоепидемичните мерки не бяха допускани повече от четирима души в помещението. Традицията се спазва основно от по-възрастните, които предпочитат собствената си ракия пред тази от магазина.

В района на Русе ангажирането на казан за варене на  ракия струва средно около 40 лева, със собствени дърва и следене на процеса.  Ако не ви се занимава с осигуряването на дърва и не ви се стои с часове край казана, можете да оставите материала и срещу 60 лева ще получите готов продукт.

Специалистите съветват, след като ракията е сварена, да се вземе проба от нея и да се занесе в лаборатория, където ще измерят градуси и Ph. Ако има отклонения от нормата, на място се предлагат необходимите съставки и добавки, за да може ракията да стане мека и пивка. Има и възможност за допълнителни екстри чрез добавяне на различни  „чипсове“. Основен е дъбовият, който е в различни варианти, в зависимост от това дали искате ракията да наподобява коняк или уиски.

Exit mobile version