Русенци сменят лични карти и шофьорски книжки в управленията извън Русе

Русенци се ориентират към смяна на лични карти и шофьорски книжки извън Русе. Причината е, че в районните управления в Бяла, Две могили, Сливо поле и Ветово могат да подадат едновременно заявления и за двата вида документи, докато в Русе трябва да отидат в ОД на МВР за лична карта и отделно в „Пътна полиция“ за шофьорска книжка. Така по-изобретателните, които имат път извън града, използват този вариант. По думите им в районните управления става и по-бързо, тъй като няма много хора.

От полицията напомнят, че тъй като през 2020 г. изтичат повечето от личните документи и се очаква струпване на хора през летните месеци, е по-удобно още отсега да ги подменят. Затова е въведена и практиката да могат да го направят в предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.

Към 1 март 2020 г. изтичащите лични карти в Русенска област през тази година са  31 008 , паспортите – 13 165 , свидетелствата за управление на МПС – 23 243.

Крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 дни след датата на изтичане на валидността.

Родители на дете, навършило 14-годишна възраст, са задължени в 30-дневен срок от навършване на възрастта да подадат заявление за издаване на лична карта. За издаване на документа е необходимо да се представи Акт за раждане на детето (оригинал и копие от него). Заявлението се подава в присъствие на детето и на един от родителите. При наличие на валиден международен паспорт, издаден на името на детето, той се представя в сектор „Български документи за самоличност“ при Областна дирекция на МВР – Русе. В този случай не се представя Акт за раждане.

При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20 до 150 лева. Санкцията е валидна и за родител, не направил необходимото да издаде лична карта на детето си.

Работното време на сектор БДС в сградата на ОДМВР-Русе за всеки работен ден е: от 08:30 до 17:30 часа, без прекъсване.

В звената в районните управления, в градовете Бяла, Две могили, Сливо поле и Ветово, работното време е: от 08:30 до 12:00 часа и от 13:00 до 16:30 часа.

Exit mobile version