Русенци се включват в честването на Михай Еминеску в Гюргево

Русенци ще участват в честването на 15 юни в Гюргево, посветено на паметта на румънския поет, писател и журналист Михай Еминеску. Той е роден на 15 януари 1850 г. и е починал на 15 юни 1889 г. в Букурещ. Считан е за най-големия писател романтик в румънската литература, признат за класик. Произведенията му имат значителен принос за развитието на румънския език. В България неговото име носят профилирана гимназия с изучаване на румънски език и булевард в град София.

Една от най-известните му поеми носи името Luceafărul ( Лучафърул ). В съседния на Русе град Гюргево (Румъния) е основан литературен кръг Luceafărul, който организира мащабни арт мероприятия всяка година на паметните дати 15 януари и 15 юни – рецитиране на стихове на Михай Еминеску, представяне на песни по негови текстове, поднасяне на цветя и венци на паметника му, конкурси за най-добър портрет сред учениците в Гюргево, изложби и др.

В последните години освен жителите на Гюргево, Букурещ и Румъния, участие вземат и почитатели на поезията и изобразителното изкуство от Русе.

Програмата за почитането на 134 години на смъртта Михай Еминеску на 15 юни 2023 г. включва:

 

10.30 ч – Пред паметника на Михай Еминеску в Гюргево (Parcul Alei) – рецитиране на стихове, музикални изпълнения на Кармен Лунгу, изложба на рисунки от школата на проф. Даниела Косак. Приветствия от Съюз на свободните писатели – клон Русе с председател Надежда Радева, дружество “Калина” – Русе с председател Красимира Маринова.Поднасяне на цветя и венци на паметника на Михай Еминеску.  Координатор: Андреа Руксандра Тудор.

11.00 ч. – официално откриване на самостоятелна изложба на Елица Калоянова от Русе с координатор Дуня Паланджеану в Окръжен музей “Теохари Антонеску”

В изложбата са показани 30 живописни платна, включително портрет на Михай Еминеску, създаден специално за този повод.

Портретът на Христо Ботев (роден на 6 януари 1848 – 2 юни 1876 г.) е създаден на 4 юни 2023 г., вдъхновен от Историческата възстановка на слизане на четата на Христо Ботев на българска земя на 3 юни 2023 г. в Русе. Интересен факт е, че днес в Гюргево има улица, която носи неговото име, а датата 2 юни се почита с различни инициативи както в Гюргево, така и в Букурещ.

На пристанището в град Гюргево има разположени паметни плочи на български и румънски език, защото на 16 май 1876 г. Христо Ботев се качва с четата си на пътуващия към Виена параход „Радецки“ именно оттук, а след като завладява кораба слиза с четата си на Козлодуйския бряг.

По време на изложбата ще бъдат представени авторски стихове на Елица Калоянова към всяка картина, с превод на румънски и английски език от Андреа Руксандра Тудор, която през март 2023 представи своята книга на румънски и английски език “Момичето с бялата рокля” в Регионална Библиотека “Любен Каравелов” – Русе. Стиховете бяха преведени на български език от Надежда Радева (Съюз на свободните писатели, филиал Русе).

В програмата на 15 юни са включени още презентации на различни книги, посветени на поета Михай Еминеску:

Канят се всички почитатели на поезията, изобразителното изкуство и съмишленици от Русе да посетят културното събитие. Ще бъде осигурен превод на български език.

Exit mobile version