Русенци отбелязаха 155 години от гибелта на Стефан Караджа

Днес от 11 часа, пред паметника на революционера до Градските хали, по традиция бе отбелязана годишнината от гибелта на българския национален герой Стефан Караджа. Събитието бе организирано съвместно от НЧ „Стефан Караджа“, Национално дружество „Традиция“ клон Русе и Община Русе.

Кметът Пенчо Милков се обърна с думите: „Надявам се този родолюбив пламък, с който сме закърмени, да ни дава смелост, кураж и силна обич, независимо с какво сме се захванали“.

Представител на Русенската Света митрополия отслужи заупокойна молитва, а музикантите и певците от пенсионерски клуб „Надежда“ развълнуваха публиката със своите патриотични изпълнения.

В края на церемонията десетки граждани поднесоха венци и цветя в чест на героя.

Стефан Караджа участва в Първата и Втората българска легия и се сражава в множество боеве за освобождението на България. Почива на 30 юли 1868 година от раните си в Русенския затвор, след като е пленен от турските войски. Гробът му се намира в Парка на възрожденците в Русе, а тленните му останки са пренесени в Пантеона на Възрожденците, където могат да бъде открити и до днес.

Exit mobile version