Русенци искат да заминат като доброволци, за да помагат в Турция

Адана (7 февруари 2023) Екипи на Дирекция аварийна помощ и превенция към Столична община и Планинска спасителна служба от България участват в спасителната операция в град Адана след земетресенията в Турция. Пресфото - БТА снимка: Нора Чолакова (БТ)

Опустошителното земетресение в Турция предизвика вълна от съпричастност, като вече има желаещи от Русе, които искат да заминат като доброволци за разчистване на руините. Хора се свързаха с Русе Медиа, за да потърсят информация как могат да помогнат.

За момента са активирани само специализирани структури за спасителни дейности като Планинската спасителна служба на БЧК и пожарната, тъй като най-важните са първите 48 часа за издирването на оцелели. Вече са изпратени обучени екипи заедно с кучета, за да помагат на място. Те работят при изключително тежки условия на терен, като тяхната основна цел е спасяването на ранените и пострадалите, обясниха от БЧК-Русе.

Тъй като става дума за природно бедствие на територията на друга държава, се изчаква оценката на местните власти за дългосрочните им нужди, за която от Турския Червен полумесец ще предоставят допълнителна информация. Вероятно тогава необучени доброволци ще могат да се присъединят за разчистването. Доброволните формирования на БЧК, които имат подготовка, засега не са търсени, тъй като в момента приоритет е спасяването на хората изпод срутените сгради.

БЧК има готовност да предостави хуманитарна помощ от бедствения си резерв. БЧК обяви също кампания за набиране на помощи, като за сортирането им също ще има нужда от доброволци. В Русе те ще се събират в офиса на ул. „Плиска“ № 2 всеки ден от 9:30 до 17:30 часа.  Има нужда от нови зимни обувки -мъжки, дамски и детски, спално бельо, топли завивки и хигиенни материали. Апелът към фирмите е да дарят да семейни палатки, отоплителни уреди, фенери и батерии.

Вече е открита е специална банкова сметка в лева:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

За пострадалите от земетресението в Турция

Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Exit mobile version