Русенци в Гърция: Масово глобяват със 150 евро заради карантината, излиза се с SMS

Безкомпромисни мерки за спазване на карантината изпълняват властите в Гърция, разказват русенци, които живеят в южната ни съседка. За разлика от България, където глобата от 5000 лв. на практика е несъбираема, там тя е в размер на 150 евро и се прилага масово от полицията. Следи се стриктно да не се напуска домът без уважителна причина и все по-малко са хората, които си позволяват да нарушават правилата, споделя Димитър Колев, който повече от 20 години живее със семейството си в Атина.

В Гърция се излиза от жилището само, за да се ходи на работа, да се пазарува, да се отиде до аптека или да се помогне на възрастен близък в затруднено положение. Работещите трябва да представят декларация, където са указани часовете на работното време, като се дава малък толеранс за придвижване до работното място. Ако те проверят час преди или след това, подлежиш на глоба.

За хората, които отиват до магазин, аптека или да разходят домашния любимец, има два варианта – декларация, която е различен образец от тази за работещите, или изпращане на SMS. Масово се предпочита вторият вариант, където до единен национален номер подаваш код за причината за напускане на дома. Например: 1 – до магазина, 2 – до аптеката, 3- да разходиш кучето. Пишеш адреса си и получаваш потвърждение, като имаш право да се движиш в обсег до 1-1,5 километра от дома си. Ако излезеш извън този периметър, следва глоба. Полицаи на мотори обикалят постоянно из града, за да проверяват дали има нарушения, разказват русенците.

Exit mobile version