Русенци: Безопасен ли е все още Паметникът на свободата?

Безопасен ли е все още Паметникът на свободата – с този въпрос се обърнаха разтревожени граждани към Русе Медиа, притеснени от състоянието на емблемата на града. Причината е, че между плочите на нивото, където са поставени оръдията, са се отворили фуги и в дълбочина се вижда, че се е образувала голяма кухина. Не е изключено в един момент тя да поддаде и някой посетител да пропадне и да се нарани.

Хората задават въпрос дали може да се предприемат действия по запълване на фугите между плочите преди зимата, за да се предотврати влизането на дъжд и сняг и последващо разрушаване в дълбочина на основата на паметника.

До момента няколко пъти са викани специалисти, които са огледали състоянието на символа на Русе и са дали предписания за дейностите, които трябва да се извършат. Поради различно стечение на обстоятелствата, за този спешен ремонт все още продължава да се говори единствено в бъдеще време.

Архитекти, с които Русе Медиа разговаря по темата, припомниха,  че каквото и да се предприеме от община и специалисти, то трябва задължително Министерството на културата да бъде уведомено както за състоянието на паметника, така и за дейностите по него. Трябва да се одобри и кой и с какви материали ще запълва въпросните фуги. Спазването на нормативните изисквания, касаещи дейности по паметници на културата, е доста сложно като административна част и документация, коментираха от гилдията на архитектите.

А иначе състоянието на плочите, дори за неспециалисти, е, меко казано, тревожно. Преди време са запълвани фугите, но замазката се е разрушила и са се отворили близо 4-сантиметрови цепнатини. Има и места с хлътнали плочи. Вариантите са да се предприемат спешни запълвания с подходящи материали и технология, без да се чакат съгласувания и одобрения, или да се забрани качването по стъпалата и достъпът на граждани до нивото с оръдията, докато не се сформира комисия, която да даде становище за сигурността и безопасността им.

Exit mobile version