Русенско вече е в червената зона, засега няма да затягат мерките

Област Русе вече е в червената зона по заболеваемост от COVID-19, но мерките засега няма да се затягат, стана ясно на Областния оперативен щаб днес. Тенденцията за следващите няколко седмици също е негативна и се очаква бързо показване на новозаразените в региона.

Според областния управител Борислав Българинов не е необходимо да се намалява работното време на заведенията. „Крайните мерки не водят до по-добър резултат, единствено пречат на бизнеса и стресират хората. Необходимо е да се спазват настоящите мерки и да се упражнява по-строг контрол върху тяхното прилагане“, заяви Българинов.

Идеята е да се наблегне повече на ваксинирането срещу коронавирус, като РЗИ проведе мащабна разяснителна кампания за ползите от имунизацията. Според Българинов е добре да се направят мобилни пунктове пред големите хипермаркети и пред мола с работно време след 18.00 часа в делничните дни и от 10.00 часа през уикенда. Ще се търсят възможности за реализиране на още една кампания „Ваксинирай се и ти“ с участието на хора на ръководни позиции и служители от различни институции.

Директорът на РЗИ д-р Искра Генева отново подчерта, че ваксините са най-сигурният начин за преодоляване на пандемията. „Те предпазват от тежко преболедуване на инфекцията, но не 100% от разболяване“, каза д-р Генева. Макар и рядко, има случаи на ваксинирани, но разболели се лица. Някои от тях са приети за болнично лечение, но не са в тежко състояние.

В УМБАЛ „Канев“ са били приети трима ваксинирани пациенти. Едната жена е на 21 години с ваксина „Янсен“, друга жена на 69 години е била с „Модерна“. Те са изписани и са били в леко общо състояние. Има и един мъж на 67 година с „Модерна“ – първа доза, като следващата е трябвало да бъде поставена в началото на септември.

На този етап лечебните заведения са осигурени с медикаменти, консумативи и кислород и могат да се справят с увеличения брой пациенти. Медиците обаче изразиха притеснение, че за в бъдеще може да имат проблеми с осигуряването на кислород в лечебните заведения, тъй като има завишената консумация и недостатъчно производство.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Канев“ Иван Иванов съобщи, че през миналата седмица във вторник заболелите от коронавирус в болницата са били 28., а днес вече са 56. Към болниците има заповеди за етапи на заболяванията и в „Канев“ вече не трябва да приемат интензивно болни. „Аз имам шестима вече, освен това имам и 5 деца,“, каза директорът, като наблегна на факта, че все повече заразата засяга децата.

От Областния оперативен щаб ще поискат и преразглеждане на настоящата методика за изчисляване възнагражденията на работещите в Ковид-отделения с оглед на по-справедливото им възнаграждение. Ще се търсят опции и за пускане и на нова клинична пътека – за лечение на т.нар. постковиден синдром.

Exit mobile version