Русенски спортисти бяха отличени в „Нощта на шампионите 2020“

Лекоатлетът Християн Стоянов от СЛАК „Дунав“-Русе , грабна отличието за най-добър спортист с увреждания на България за 2020 г. Награждаването му се състоя по време на церемонията „Нощта на шампионите“, която се проведе снощи в София. Той получи премия от 10 000 лв. , а неговият наставник Евгени Игнатов – национален рекордьор и председател на клуба, получи премия от 5000 лв. Отличията им бяха връчени от друг русенец – Любо Ганев, президент на Българската федерация по волейбол.

Шестото издание на церемонията бе организирано от Министерство на младежта и спорта и Български спортен тотализатор, в присъствието на спортния министър Красен Кралев, който поздрави всички отличени.

В останалите категории Миглена Селишка и Ивайло Иванов бяха определени за най-добри спортисти на България за изминалата 2020 г. Селишка стана европейска шампионка по борба в категория до 50 кг, а Иванов се окичи със среброто на шампионата по джудо на Стария континент в категория до 81 кг. Треньорите им Петър Касабов и Атанас Герчев бяха избрани за номер едно при наставниците.

Носителката на три медала от Световното първенство по биатлон за младежи и девойки Милена Тодорова беше избрана за най-добра при 23-годишните. При спортистите до 18 години бяха отличени плувецът Йосиф Миладинов и състезателката по карате Саня Петкова.

Най-добри при спортистите до 16 години са европейската шампионка по художествена гимнастика Стилияна Николова и еврошампиона по бокс Кристиян Цветанов.

По време на церемонията министър Красен Кралев връчи най-високото държавно отличие в областта на спорта “Венец на победителя” на заслужили спортисти, ръководители и личности, допринесли за развитието на българския спорт.

Сред наградените бяха олимпийските шампиони Ваня Гешева (кану-каяк), Асен Златев (вдигане на тежести), Йордан Биков (вдигане на тежести), Светла Оцетова (гребане) и Здравка Йорданова (гребане). “Венец на победителя” получиха още единственият българин играл в Националната баскетболна асоциация Георги Глушков, световните шампиони по борба Живко Вангелов и Стоян Балов, дългогодишният капитан и треньор на националния отбор по бокс Михаил Таков, председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев и световният и европейски шампион и бивш председател на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. Сред удостоените беше и легендата на българския автомобилен спорт Илия Чубриков, който ни напусна през декември миналата година.

Exit mobile version