Русенски завод произведе най-екологичния локомотив в Европа

Русенският локомотивен завод „Експрес Сервиз“ произведе най-екологичния локомотив в Европа. MDD5 е с еко норма Stage V, която все още не е задължителна за дизеловите локомотиви, обясниха създателите на машината.

„ С голяма гордост ви представяме MDD5! Това е най-новият ни, най-голям и най-мощен локомотив. MDD5 е измислен, проектиран и произведен изцяло в локомотивния ни завод в Русе. Това е една от най-големите и високотехнологични машини въобще произведени в България. Локомотивът е гордост за създателя му – Анастас Колев, както и за целия екип инженери и служители в завода ни. Този проект нямаше да бъде възможен без инвеститора в него – Holcim Bulgaria. Това е най-лоялният и коректен партньор на завода ни и е компания, която през годините системно инвестира в модернизация, енергийна ефективност и екология“, казват от завода.

Общите технически данни на машината са:

✅Мощност – 960kW

✅Колоосна формула – BB

✅Теглително усилие при старт – 240kN

✅Маса – 72t

✅Разход дизел празен ход – 2,6l/h

✅Екологична норма двигатели – Stage V

✅Радио дистанционно управление

„MDD5 е голяма гордост за целия ни екип, а и за българската индустрия, защото съчетава последните достижения на техниката в областите механика, електроника, хидравлика, пневматика, телекомуникации. Всички процеси на борда се следят и записват в реално време на отдалечени сървъри.

MDD5 има възможността да замести познатия в региона стар румънски локомотив серия 55 (LDH1250). При проектирането сме имали предвид необходимостта от локомотив с подобни параметри, но екологичен и енергоефективен. MDD5 ще бъде платформа и за бъдещите ни хибридни и акумулаторни локомотиви“, обясниха още от „Експрес Сервиз“.

Оттам коментираха, че са възможни всякакви модификации на локомотива, включително сертифициране за движение по НКЖИ.  Машината може да има и пътническа, и товарна версия, както и да се движи със скорост от 20 до 100 км/ч.

Exit mobile version