Русенският щангист Джан Зарков грабна европейската шампионска титла

Европейска титла, два златни и един сребърен медал завоюва русенският щангист Джан Зарков в първия ден на Европейското първенство по вдигане на тежести за кадети, което се провежда в Молдова. Химнът на България прозвуча за първи път от началото на състезанието именно в чест на възпитаника на школата на Тежкоатлетически спортен клуб – Русе и треньорите Кръстина и Радослав Атанасови.

Джан събра общ двубой от 187 килограма в категория до 49 килограма при кадетите до 17 години. В изхвърлянето той успя да направи само един успешен опит на 80 килограма, които му донесоха малкия сребърен медал в движението. В изтласкването Джан започна успех на тежест от 100 кг. Последва втори успешен опит на 103 килограма. Третият опит на 107 килограма донесе на Джан злато не само в движението, но и в двубоя.

По-рано през деня дебютантката на подобно първенство Руслана Атанасова успя да запише успешни опити само в движението изтласкване, в категория до 45 килограма при кадетките до 15 години. Русенката „хвана“ 0 в движението  изхвърляне, след като не успя да се справи с тежест от 45 килограма. В изтласкването тя постигна резултат от 59 килограма.

Първенството в Молдова продължава до 10 юли, а в него Русе ще има още един участник – 13-годишният Мерт Харатолу, който ще се състезава в категория до 96 килограма при кадетите до 15 години.

 

Exit mobile version