Русенският фестивален оркестър закрива довечера „Мартенски музикални дни“

С концерт на Русенския фестивален оркестър  с диригент Емил Табаков и със солист Александър Гаджиев (пиано) тази вечер ще бъде закрито 61-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе. Програмата е изключително интересна –Класическа симфония и Концерт за пиано №1 от Сергей Прокофиев и  „Картини от една изложба“ от Мусоргски, оркестрирана от Морис Равел. Концертът ще се излъчва на живо по https://www.live7.tv/

Русенският фестивален оркестър е проект, носещ в себе си дълбоките и трайни връзки между различни поколения музиканти, направили първите си професионални стъпки в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе. Оркестърът е създаден през 2010 г. по повод на 50-годишнината на училището и прави първата си успешна програма в рамките на 50-то издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Директорът на Националното училище по изкуствата Мария Дуканова обясни, че 71 музиканти от четири континента са пристигнали специално за събитието. От тях 80 процента са възпитаници на училището, а останалите са приятели.

Маестро Емил Табаков заяви, че изпитва удоволствие да работи с Русенския фестивален оркестър. „Получава се приятна атмосфера. Ние всички сме съученици от музикалното училище в Русе. С тези приятели работим от години, като се събираме само за фестивала. Благодарен съм, че тази традиция продължава“, каза диригентът.

Пианистът Александър Гаджиев ще свири за първи път в Русе. „Много се радвам, че ще работя с маестро Емил Табаков и с Русенския фестивален оркестър. Прокофиев е един от любимите ми композитори“, каза Гаджиев.

 

Exit mobile version