Русенският университет участва в експертна среща на ЕК за предприемачески университети

Главна дирекция „Образование и наука“ на ЕК и консултантска компания Technopolis Group провеждат от 5 до 7 октомври в Брюксел работна среща и семинар с поканени делегати от избрани европейски университети относно усъвършенстването и прилагането на подхода HEInnovate за самооценка на предприемаческите характеристики на висши учебни заведения.

Представители на университета са доц. д-р Даниел Павлов – ръководител на Центъра за стимулиране на предприемачеството, и доц. д-р Свилен Кунев – 5D Alliance Лаборатория за иновативни бизнес и социални модели. Русенският университет е избран за участие сред българските висши училища заради своя опит и експертиза в обучението и научните изследвания в областта на предприемачеството, както и вследствие на постигнатите резултати по проект за стратегическо партньорство BeyondScale, финансиран от ЕК. Предпоставка за това е и фактът, че университетът още през 2014 г. бе част от пилотното национално изследване за предприемачески университети, проведено от ЕК и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD).

Значимо събитие в тази връзка бе и домакинството на русенската образователна институция през 2018 на Международна конференция „HEInnovate: Подкрепа на институционалната промяна във висшето образование“, проведена в сътрудничество с МОН и Европейската комисия в рамките на председателството на България на Европейския съвет и с участието на четирима президенти на европейски държави – България, Австрия, Естония и Румъния.

Понастоящем две от магистърските програми на Русенския университет – „Предприемачество и иновации“ и „Социално предприемачество“ са разработени заедно с партньори на университета от няколко други европейски държави и привличат интереса на специалисти, желаещи да специализират в създаването на иновативни идеи за решаване на бизнес и социални предизвикателства.

 

Exit mobile version