Русенският университет се готви за 75-годишния си юбилей с конкурси и иновации

Въпреки кризата Русенският университет „Ангел Кънчев“ се готви усилено за 75-годишния си юбилей, който ще отбележи тържествено през есента. Ръководството обяви няколко конкурса в областта на изкуствата и дизайна, в който могат да участват както студенти, докторанти, випускници, преподаватели, служители от университета, така и всеки желаещ. Срокът за участие е до 31 май 2020 г.

Темата „Моят университет на 75 години“ ще събере творби в следните направления: поезия (стихотворение, поема), проза (кратки белетристични форми като есе, разказ, спомен с обем до 1000 думи ) и рисунка (живопис или графика). Творбите трябва да бъдат авторски и да не са публикувани до момента. Те се изпращат на д-р Ренета Златева по електронна поща на адрес: rzlateva@uni-ruse.bg, като трябва да съдържат контактни данни на авторите: име, адрес, телефон, и-мейл.

Във всяка от категориите ще бъдат раздадени награди, както следва:

За поезия: Първо място – таблет, второ място – външен харддиск, трето място – безжични тонколонки

За проза и съответно за произведение на изобразителното изкуство: Първо място – смартфон, второ място – таблет, трето място – външен харддиск.

Наградите на отличените ще бъдат връчени от ректора на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев по време на Иновативното Младежко Експо през м. ноември 2020 г.

Университът обявява и конкурс за церемониално знаме на учебното заведение. Наградите са:

Първо място – смартфон /на стойност 500 лв./

Второ място – таблет /на стойност 350 лв.

Трето място – таблет /на стойност 250 лв./

Повече информация: https://www.uni-ruse.bg/news/Lists/List/DispForm.aspx?ID=1720

За допълнителна информация /при необходимост/ – проф. Юлиана Попова, e-mail: jppopova@uni-ruse.bg , тел. 0887 899654.

Извън конкурсите Русенският университет с гордост посреща юбилея си като един от най-подготвените за реакция в кризата. „Сега, когато всички започнаха да говорят и да използват дистанционното (online) обучение, Русенският университет се чувства горд от това, че още в началото на века създаде първата в България платформа за електронно обучение – e-Learning Shell, първия уеб-базиран курс – сега курсовете са над 1300, първата виртуална лаборатория – сега лабораториите са 9, а по-късно записа и първите видео-лекции – сега видео-лекциите са над 30 и броят им продължава да расте.  В университета беше съставена Концепцията за дигитална трансформация на образованието и изградена Визията за университета на бъдещето“, казва ректорът проф.Христо Белоев.

Университът направи уникална виртуална библиотека по Иновационни образоваtелни технологии, която отвори за свободно ползване от всички училища и университети в България, както и за още 73 университета от 34 страни в Европа, 330 университета в Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Гордост за Русенския университет е и проектът „Дигитални технологични системи за чиста и сигурна околна среда – 5D ALLIANCE 2019-2028″ ,  който е един от най-мащабните и без аналог в България и в Дунавското пространство. Той предвижда създаването на изследователски инфраструктурен комплекс, който съчетава 3 различни форми на научна инфраструктура – уникална, дигитална и разпределена. В него е планирано изграждането на 7 интердисциплинарни лаборатории в Русенския университет.

 

Exit mobile version