Русенският университет разработи интелектуални продукти за превенция на горски пожари

Български Червен Кръст – Русе организира Инфоден за представяне на напредъка по проект „ Партньорство за преодоляване на бедствията за един безопасен рeгион“, финансиран по програма Интеррег.

Проектът събира държавни институции, местна власт, неправителствени организации, академични среди и общественост за развитие на иновативни решения за предотвратяване на риска от горски пожари и управление в трансграничния регион Русе-Гюргево.

В събитието от румънска среда присъстваха представители на Общински съвет Гюргево и Червения кръст. За големия интерес към тематиката на проекта говори и присъствието на представителите от българската страна: Областна администрация Русе; община Русе; Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Русе; Регионално управление на образованието, Русе; Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав; Отдел „Аварийно спасителна дейност по река Дунав“; дирекция „Ръководство на корабния трафик“-река Дунав; преподаватели и студенти от Русенския университет; медии и др.

След поздравленията от страна на Българския Червен кръст – Русе, Русенския университет и от румънския ръководител на проекта, с пожелания за успех на проекта и конкретни предложения за съвместна работа се включиха представителите на присъстващите институции.

На събитието бяха представени разработените от Русенския университет интелектуални продукти: аналитичен доклад за горските пожари; разработване на оценки за възникване и развитие на умишлени горски пожари; разработване на отделни планове за превенции и смекчаване на горските пожари и/или елиминиране на щетите и методика за експресно обучение за готовност за повишаване на капацитета за реакция в случай на горски пожари. Допълнително ще бъде разгледана изградената по проекта научноизследователска и учебна лаборатория, както и детайлите на разработената за обучение учебна програма.

Съвместната работа по проекта на българските и румънски екипи от Русе и Гюргево има съществен принос към теорията и практиката за развитие на иновативни трансгранични практики.

Координатор на проекта е „Общински съвет Гюргево“ с партньори Български червен кръст, Червения кръст в Гюргево и Русенския университет. Тригодишната работа по проекта завършва на 23.05.2023 г.

Exit mobile version