Русенският университет протяга ръка за сътрудничество към университети в Индия

Посланикът на Индия Н. Пр. Санджай Рана посети Русенския университет „Ангел Кънчев“. Той беше посрещнат от ректора проф. д-р инж. Пламен Кангалов, председателя на Общото събрание акад. Христо Белоев, заместник – ректорите по международно сътрудничество доц. д-р Галина Иванова и по учебната работа проф. д–р Генчо Попов и директора на дирекция „Чуждестранни студенти“ – проф. Теодор Илиев. В срещата участваха и студенти от Индия, които се обучават в Русенската Алма Матер.

Посланикът на Индия Н. Пр. Санджай Рана е гост на Русенския университет за втори път. Първата му визита бе през март 2022 година.

Акцентът по време на срещата беше поставен върху възможностите за сътрудничество на Русенската Алма Матер с университети в Индия.

Проф. Кангалов представи модерната база, ресурсите за обучение и изследвания, както и дългогодишните образователни традиции на университета, подчертавайки авторитетната му лидерска позиция в иновативните образователни технологии и международното сътрудничество.

Той подчерта, че Русенският университет е един от десетте изследователски университета в България, като за следващите четири години има осигурено финансиране от държавата около 30 милиона за изследователска дейност.

Н.Пр. Санджай Рана благодари за гостоприемството и честта в срещата да бъдат поканени индийски студенти. Той сподели, че след последното си посещение е впечатлен колко се е разраснал университетът и какви успехи има. Посланикът на Индия посочи, че около 600 индийски студенти учат в България, като се ангажира да потърси възможности за подпомагане на съвместната работа между Русенския университет и индийски университети, за да се увеличи броят на тези студенти у нас.

Н.Пр. Санджай Рана се запозна с технологичните възможности, които предлагат залите за обучение в Русенския университет.

Срещата приключи с размяна на протоколни подаръци и пожелания за разширяване на сътрудничеството.

Exit mobile version