Русенският университет празнува днес 77-годишнината си /ВИДЕО/

Русенският университет „Ангел Кънчев“ отбелязва днес своята 77-годишнина с поредица от събития. Сутринта пред паметника на патрона на университета бяха поднесени венци и цветя, след което във фоайето на ректората бе открита изложбата на печатни и електронни издания. Бяха връчени награди в различни категории, а в голямата зала на „Канев център“ се състоя тържественото събрание, посветено на годишнината.

Академично слово за празника произнесе ректорът акад.Христо Белоев, който обобщи постиженията на русенската Алма Матер и мястото в националното и международното образователно и изследователско пространство.

„Днес Русенският университет е ярка палитра от младежка целеустременост, свободомислие, високи изисквания за иновативност и качество, дързост пред предизвикателствата и способност за постижения, с които да се гордеем. Признателни сме на нашите студенти и докторанти за неотстъпчивостта пред рутината и еднообразието, за състезателния дух, за овладените пространства на знанието и компетентността, за постигнатите призови места в олимпиади, хакатони, спортни състезания и културни инициативи. Благодарим им за това, че са наши партньори и наш коректив в общата ни устременост към още по-успешното бъдеще на Русенския университет.

Днес също така Русенският университет е отворено пространство за иновации и споделена отговорност за развитието на образованието и науката на бъдещето. Привилегията да бъдем изследователски университет и да сме оценени най-високо за своите постижения от Министерството на образованието и науката на Р България дължим на своите преподаватели и сътрудници, на техните научни разработки, индексирани в международно признати бази данни, на техните иновативни идеи, реализирани в полза на регионалната екосистема. Ден след ден, скъпи колеги, вие съграждате общия ни дом и го изпълвате със светлина, мъдри прозрения, екипно присъствие, партньорско признание и безкрайната топлота на човешкото единение, която ражда богати творчески плодове и утвърждава днешния и утрешния образ на Русенския университет като влиятелен, силен и международно признат“, каза в словото си акад.Белоев.

Ректорът благодари и на партньорите на Русенския университет от бизнеса, местните власти, неправителствените и културните институции, тъй като университетът е поел отговорност да бъде двигател на общественото развитие. А международните партньори намират в лицето му лице авторитетно и перспективно висше училище за Еразъм мобилност на своите студенти и за изпълнение на съвместни международни проекти.

„Картината на успеха няма да бъде пълна, ако не кажем, че Русенският университет днес е образователна институция с ярка и неповторима индивидуалност и идентичност, която прозира във всеки аспект от нашия организационен живот – от впечатляващия архитектурен ансамбъл, чиито съставни части съвсем скоро ще бъдат допълнени от новия научноизследователски комплекс, до мултифункционалното Пространство на бъдещето в новооткритата докторантска зала, където модерните технологии се срещат с най-смелите визионерски мечти“, каза още акад.Белоев.

Поздравления за празника на Русенския университет отправиха още кметът Пенчо Милков, областният управител Анатоли Станев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, началникът на РУО Росица Георгиева, Русенският митрополит Наум.

Exit mobile version