Русенският университет получи безвъзмездно дарение от Siemens

Siemens направи безвъзмездно дарение на Русенския университет. Дарението на оборудване за индустриална автоматизация и комуникации за учебни цели на обща пазарна стойност 62 650 лв. е с цел обновяване и модернизиране на съвместно изградената лаборатория по „Индустриални контролери и комуникации Siemens“ (10.323). Пакетът включва 8 промишлени контролера, 8 операторски панела, комуникационно оборудване за изграждане на Profinet мрежа, един мрежово управляван честотен инвертор и необходимите съвременни софтуерни продукти за работа с новото оборудване.

С дарението Русенският университет има ангажимента да подмени компютрите в лабораторията с по-мощни, които да могат да работят с новите софтуерни продукти, както и да внедри оборудването чрез нови професионално изработени макети в учебния процес. Съвместното дългогодишно сътрудничество със Siemens в сферата на обучението подпомага Русенския университет в развитието на един по-практичен и по-качествен учебен процес, спомага за развитието на по-добре подготвени специалисти и за подобряване на бизнес климата в Русенския регион като цяло, а от там и за повишаване на стандарта на живот.

Приемо-предавателният протокол беше официално подписан от ректора на Русенския университет проф. д-р инж. Пламен Кангалов и инж. д-р Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна. От март 2024 г. тя е избрана за Председател на Съвета на настоятелите на Русенския университет.

Ректорът на Русенския университет благодари на Siemens за дарението, като подчерта, че сътрудничеството продължава вече доста години. Той отбеляза, че това не е първото дарение и изрази надежда да не е и последното. Проф. д-р инж. Пламен Кангалов благодари от името на студентите, че имат възможност да се запознаят с последната дума на технологиите в тази област, като отбеляза, че от Simens предоставят и софтуер, което малко фирми правят. След като се дипломират студентите ще могат да го прилагат на местата, на които са намерили реализация, допълни още той.

Инж. д-р Боряна Манолова благодари за успешната работа и сътрудничеството с Русенския университет. „Моето сърце е в Русе и в университета като студент и докторант, а сега и председател на настоятелството“, каза още тя.

Exit mobile version