Русенският университет открива своя Ботаническа градина с над 300 вида

Русенският университет открива своя Ботаническа градина. Събитието ще се състои утре, 27 май, в кампуса на ВУЗ-а. Проучване на флората в парка на университета е установило, че комплексът разполага с богата колекция –  повече от 300 местни и чуждоземни дървесни и храстовидни видове, сред които има и вековни дървета, засадени в годините преди Освобождението.

Затова университетът решава да превърне територията в ботаническа градина – отглежданите в нея растения да се категоризират и документират с научна цел, растителните видове да се представят с техните имена според международно утвърдена ботаническа номенклатура.

Предвижда се поетапна реконструкция на съществуващите зелени площи и дообогатяване на колекцията от растения, а видовото разнообразие да бъде експонирано чрез създаване на дендрологични маршрути с информационни табели.

В настоящия момент в Университетската ботаническа градина има Розариум и Плодна градина. Предстои да бъдат обособени и още няколко тематични къта: Билкова градина, алпинеум със студоустойчиви сукуленти, кът с декоративни треви, оранжерия и др. Освен екзотични видове в градината в момента има възможност да се видят и редки дървета като хартиено дърво, ликвидамбър, древните представители двуделен гинко билоба и метасеквоя.

По проекта работят д-р Петя Ангелова, преподавател по дисциплините „Ботаника“ и „Систематика на растенията“ и студенти от специалност „Растениевъдство“ към Аграрно-индустриалния факултет на Русенския университет.

Exit mobile version