Русенският университет отбелязва 7 години в Университетската агенция на франкофонията

Всяка година на 20 март над 270 милиона франкофони по света отбелязват Международния ден на езика, който споделят, езика на великите френски поети, писатели, философи, езика на иновациите.

Принадлежността на Русенския университет към това голямо франкофонно семейство минава през членството на русенското висше училище в Университетската агенция на франкофонията от 2017 г. И тази година, за 7-ми път, ние се присъединяваме към празненствата,  културните и научните събития, които ознаменуват този забележителен ден.

Университетската Агенция на франкофонията е основана преди 60 години. Тя обединява над 1000 университета и изследователски институции от цял свят в 119 страни и е една от най-значимите асоциации за висше образование и научни изследвания в света. УАФ разполага с мрежа от 59 локални представителства с централи в Монреал и Париж. 10 регионални дирекции пилотират дейностите на терен на 5 континента.

Мисията на Университетската Агенция на Франкофонията е да представлява франкофонията в университетите и да участва в тяхното развитие с фокус върху образователната, изследователската и управленската дейност.

През юли 2018 г. Русенският университет беше инициатор и домакин на Националния семинар на франкофонските университети в България на тема: „Усъвършенстване на университетските системи за осигуряване на качество чрез добри практики на интернационализация на образованието“, организиран с финансовата подкрепа на Университетската агенция на франкофонията. Във форума взеха участие представители на 10-те франкофонски висши училища в България, членове на Акредитационния съвет на НАОА и държавни експерти в Дирекция „Висше образование” на МОН, като участниците се обединиха около конкретни стъпки за интернационализация на висшето образование в България.

На днешния ден Русенският университет отбелязва 7 години от членството си в семейството на франкофонните университети и с гордост отчита своите постижения през годините – участие на студенти в 6-то, 7-то и 8-то издания на Международния фестивал на студентите-франкофони от Централна и Източна Европа в Загреб /Хърватия/ 2017 г., в Ереван /Армения/ 2018 г. и в Пловдив 2018 г.; организиране на съвместни чествания на Деня на франкофонията със Средното училище за европейски езици в Русе; провеждане на седмици на френското кино, организиране на множество конкурси за ученици и студенти за творчески разработки на френски език и др.

Тазгодишният конкурс за есе на тема „И слава са бащите за своите деца“ привлече многобройни участници, сред които ученици от СУЕЕ – Русе с учител Силвия Мирчева и СУИЧЕ „Свети Климент Охридски“- Благоевград с учител Елеонора Лазарова, студенти от специалностите Математическо моделиране и Европеистика и глобалистика на Русенския университет, участници от чуждестранни университети /Middle East Technical University в Анкара Турция/, както и група Еразъм студенти от Франция и Испания, обучаващи се в Русенския университет.

Присъстващите се радваха на вълнуваща музикална програма в изпълнение на седмокласничката от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе – Андреа Петкова, която е и представител на сдружение „Полифония“. Еразъм студентите от Франция също бяха подготвили музикална изненада за публиката.

Всяка година Денят на франкофонията в Русенския университет се превръща в истински празник на духа и творчеството, във вълнуваща среща на младостта с непреходната ценност на франкофонското културно наследство и съвременната му мисия да сближава хора и идеи по целия свят.

Честит празник на франкофонията в Русенския университет!

 

Exit mobile version