Русенският университет и Технологична академия-Латвия работят заедно в лазерните технологии

Среща между представители на Технологична академия Резекне Латвия (RTA) и Русенския университет се състоя в Русенския университет. В нея участваха д-р Едмундс Тейрумниекс и Ерика Тейрумниекс, зам.-ректорите проф. Пламен Кангалов, доц. Десислава Атанасова, проф. Пламен Даскалов, р-л катедра МТМ  доц. Руси Минев и гл. ас. д-р Емил Янков.

На срещата бяха разгледани въпроси, свързани с дейностите по съвместната докторска програма между РУ „А.Кънчев“ и RTA по лазерни технологии. Отчете се наличието на 3-ма съвместни докторанти (с ръководители от двата университета); съвместно провеждане на лекции по индивидуалните планове на докторантите; мобилност на докторанти и преподаватели с цел водене на лекционни курсове и осъществяване на експерименти по лазерно гравиране и изследване трибологичните и корозионни свойства на хром-никелови стомани.

Беше изразено желанието и на двете страни за продължаване и за разширяване на сътрудничеството помежду им. Започва подготовка за съвместно кандидатстване и финансиране на европейски проект в областта на лазерни технологии за топологично микро/нано структуриране на метални повърхности с цел подобряване биосъвместимостта на импланти.

От страна на  Русенския университет участие в сътрудничеството с RTA вземат преподавателите от катедра „Материалознание и технология на материалите“ (МТМ) доц. Руси Минев, доц. Мария Николова, д-р Емил Янков, както и докторантите Веселин Христов, Веселина Дукова, Имантс Адиянс и др.

На срещата беше изразено задоволство от постигнатото  и беше дадена висока оценка за развитието на сътрудничеството между двата университета през годините.

Exit mobile version