Русенският пещерняк Теодор Кисимов – за спасителната си мисия след труса в Турция

Русенският пещерняк Теодор Кисимов се завърна от спасителната мисия в Турция за издирване на затрупани хора след земетресението. Той е сред първите заминали доброволци – пещерняк, алпинист и рекордьор по спускане до дъното на земята. Теодор Кисимов гостува днес в предаването по БТВ „Преди обед“, където разказа за работата на терен в спасяването на хора.

Русенецът споделя, че подобно на много хора е реагирал първосигнално и човешки с желанието да помогне, когато е чул новината за разрушителния трус.  Случайно разбира, че се събира група от Националната асоциация на  доброволците в България и се присъединява към тях. Участниците са основно от Пловдив и от София, той е единственият от Русе. Има опит като пещерен спасител, бил е и  екстремни условия и затова е подготвен за подобна мисия.

Теодор Кисимов определя картината на място като покъртителна – огромен брой сгради са били срутени до основи. Екипът е имал основната задача да локализира живи хора под руините и да подава информацията към спасителите с техника.

Русенецът разказва за случай, в който през деня от сграда са били извадени живи обитатели и според местните хора вътре е имало и други. Затова са помолили спасителите да отидат и да проверят. Със специална акустична слушалка успяват да чуят почуквания отвътре. Организират техника и започват да копаят. Теодор Кисимов споделя, че е трябвало да се влезе 6 метра навътре, а отгоре е имало 5-6 етажа, които не знаеш дали няма да се срутят отгоре ти. С помощта на австрийската група, екипирана с всякаква техника, са успели като общ екип да извадят навън оцелелите – майка и дъщеря.

Повече от разказа на Теодор Кисимов може да видите във видеото –https://www.btv.bg/shows/predi-obed/videos/da-chuesh-zhivota-izpod-ruinite.html

Exit mobile version