Русенска опера отбелязва 70-годишнината на хореографа Хикмет Мехмедов

Русенска опера ще отбележи 70-годишнината на големия хореограф Хикмет Мехмедов на 28 април. От 18 часа в зала „Европа“ ще се състои представяне на книгата на Недко Георгиев „Четири имена за една личност“, посветена на живота и творческата дейност на свързания с Русе творец. Недко Георгиев е приятел, съмишленик и постоянният главен изпълнител в спектаклите на Мехмедов, съпровожда го и е плътно до своя творчески покровител от много години. А на 29 април от 19 ч в Доходното здание ще има представление на балетния спектакъл „Дон Кихот“ от Минкус, като двете събития са посветени и на Международния ден на танца.
Проф. Хикмет Мехмедов е роден в Кърджали. През 1971 завършва Държавното хореографско училище в София. След дипломирането си до 1977 е артист-солист-балетист в Балетно студио „Арабеск“. През 1982 завършва с отличие Консерваторията в Санкт Петербург (тогава Ленинград) със специалност Балетна режисура при световно известните балетмайстори и педагози професорите Николай Боярчиков и Пьотр Гусев.
От 1983 до 1995 е главен балетмайстор на Русенската опера, като през 1992 става и неин директор. През 1990 основава балетен клас при Държавното музикално училище „Проф. В. Стоянов“ в Русе и в продължение на пет години е негов педагог, същевременно е и ръководител на отдел Класически танци към училището. През 1990 е организатор на първата Национална творческа среща на младите български балетмайстори „Асен Манолов“. В периода 1995 – 1998 е директор на Балета на Софийската опера. Хикмет Мехмедов активно участва като член на жури в Международния балетен конкурс във Варна, както и в Националните конкурси в Констанца – Румъния и в Добрич на името на „Анастас Петров“, където е и председател. Журира в Международния фестивал „Изкуство и светлина“ –Варна, а в Бургас е председател на журито на Националния конкурс за класически, характерни и съвременни танци. В своя творчески път Хикмет Мехмедов е реализирал над 100 постановки, които обхващат авторски хореографски решения във всички сценични жанрове: балет, опера, оперета, мюзикъл и драма. Негови са над 40 хореографски миниатюри по музика на класически и съвременни композитори, реализирани в Санкт Петербург, Минск, Варна, Русе, Добрич, София, Нови Сад, Бургас, Анкара, Измир, Истанбул, Испания, Швейцария, Австрия, Италия, Германия и др. Хикмет Мехмедов изнася лекции в Националния университет на изкуствата в Сеул – Южна Корея.
От месец май 1998 Хикмет Мехмедов е главен балетмайстор на Държавна опера-Бургас. Основател е на балетен клас в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. П. Владигеров“ – Бургас. От 1999 преподава в АМТИИ „Проф. А. Диамандиев“ – Пловдив в специалността Композиция и режисура на балета. От 2001 е доцент, а от 2008 година –професор. Днес много от възпитаниците му са изявени артисти в оперните театри в България и чужбина. Носител е на най-високото отличие на СМТД „Златна лира”. През 1999 за върхови постижения в танцовото изкуство е награден с „Кристална лира“ от СМТД, носител е и на наградата „Золотая муза“ на Руския културно информационен център – София. Хикмет Мехмедов е почетен гражданин на градовете Кърджали и Бургас. Удостоен е с държавното отличие Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ Първа степен за заслуги към българската култура, изкуство и образование. Носител е и на орден „Стара планина“ Първа степен, връчен му от Президента на Република България за изключително големи заслуги в областта на културата и изкуството.
Exit mobile version