Русенска опера отбелязва 100-годишнината на „Слънчевия тенор“ Николай Здравков

Русенска опера ще отбележи 100-годишнината от рождението на големия оперен певец Николай Здравков с концерта „Тенорите на Русе“. Той ще се състои на 19 януари от 19:00 часа в зала „Филхармония“.

Николай Здравков, наречен „Слънчевия тенор“ е един от звездната тройка на Русенска опера, която включваше още сопраното Пенка Маринова и баритона Кирил Кръстев. Тези оперни артисти дават престижното име на Русенската опера от началото на 70-те до края на 80-те години на миналия век.

“Останах в Русенската опера, защото още в самото начало, след дебютния си спектакъл, я почувствах като свой втори роден дом. Тук ме приеха изцяло, от първия ден. Тук се почувствах за първи път като истински артист. Не мога да забравя това, докато съм жив. С една дума: винаги съм помнил и никога не съм забравял откъде съм тръгнал, кой ме е създал и на кого съм длъжен…”, казва приживе Николай Здравков. Той е на русенската оперна сцена от 1953 г. до края на живота си през 1989 г.

Концертът в негова памет ще бъде под диригентството на Владимир Бошнаков, като в него ще участват тенорите на Русе заедно с хора и оркестъра на Русенската опера.

 

Exit mobile version