Русенска опера и Елена Великова с престижни награди „Кристална лира“ и „Златен век“

Държавна опера – Русе спечели престижни призове в четири категории на 25-ата официална церемония в Деня на народните будители. Съюзът на българските музикални и танцови дейци по традиция обяви отличените с награди „Кристална лира“ за върхови постижения в областта на българското музикално и танцово изкуство.

И още едно отличие дойде в Русе в Деня на народните будители – с наградата „Златен век – звезда“ бе удостоена Елена Великова – изкуствовед, директор на Художествената галерия в Русе. Отличията се присъждат от Министерството на културата.

Признанието за Русенска опера е за интересни премиерни проекти, реализирани през последната година:

Кристална лира за ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП – за премиерата на операта „Рицарски поход“ от Карл Волрат на 12 юни 2022 г. на сцената на Доходно здание.

Кристална лира за баритона Добромир Момеков в категорията “ОПЕРНО ИЗКУСТВО” за изпълнението на ролята на Бащата в постановката „Рицарски поход“ от Карл Волрат, диригент Димитър Косев, режисьор Пламен Бейков, художник Еслица Попова.

Кристална лира в категорията “ОРКЕСТРОВО ИЗКУСТВО” за Оркестъра на държавна опера – Русе с концерта „Ново поколение“ на творби от съвременните български композитори Румен Бояджиев-син, Ангел Заберски-син, Минко Ламбов, Георги Стрезов, Георги Андреев, Добромир Кисьов и Васил Бележков с диригент Димитър Косев, който се състоя на 24 юни тази година в зала „България“, а по-късно на 27 юни в Русе, зала „Филхармония“.

И Специалната награда на Съюза на македонските музикални дейци за ХОРА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – РУСЕ с диригент Стелияна Димитрова-Хернани, за участието в премиерните спектакли на операта „Мефистофел“ от Ариго Бойто на 22 октомври 2022 г. и операта „Ернани“ от Джузепе Верди на 16 март същата година на сцената на Доходното здание, а също и за изпълнението на Requiem от Джузепе Верди на 16 април 2022 г. на сцената на зала „Филхармония“ – Русе.

Exit mobile version