Русенска област е готова за зимата, проблем има за корабите по Дунава /ВИДЕО/

Област Русе е в готовност за предстоящия зимен сезон, отчетоха всички институции по време на щаба за зимната подготовка. Единственият проблем, който се очертава, е свързан със зимовниците и ниското ниво на река Дунав.

За това алармираха отговарящите за аварийно-спасителната дейност по река Дунав. Корабите нямат необходимото газене, за да влязат в зимовниците – единствено това е възможно за катерите на Гранична полиция. При един ледоход навигационната обстановка би се усложнила много. Областният управител Анатоли Станев поиска да се дадат препоръки, за да се потърси решение на въпроса.

По отношение на зимното почистване в региона от Областно пътно управление заявиха, че поддържат 512 км републиканска пътна мрежа, имат сключен договор с фирма, а на разположение са 97 снегопочистващи машини, от които четири роторни снегорина.

Общините в Русенско също имат сключени договори или са в процедура по сключване с фирми, осигуряващи снегопочистването. Почистването на ГКПП „Дунав мост“ тази година ще извършва съвместно от българската и румънската страна.

Пътна полиция има координация с „Автомобилна администрация“ за съвместни действия при необходимост от спиране на тежкотоварните автомобили. На 3 и 4 ноември ще бъде направена проверка на наличната техника. Пожарната разполага с шест специализирани машини – два ратрака, верижна машина тип „Четири сезона“, две високопроходими UTV-та и едно ATV. Военните са в готовност при необходимост да осигурят 15 души и три машини с висока проходимост.

БЧК са направили среща с доброволците и имат на разположение мобилен екип. Центровете за бедстващи пътници са заредени, а при ниски температури ще бъде отворена кризисната трапезария за бездомни.

Във всички 67 училища и 39 детски градини е осигурено отопление, а там, където се използва училищен транспорт, той е преминал през технически преглед.

Exit mobile version