Русенската фондация „Косьо Станев“ връчи първата си награда за млад актьор

Новоучредената Фондация „Косьо Станев“ връчи първата си награда на Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“, който се проведе за четвърти път в Русе. Тя се дава за актьорско постижение в спектакъл от финалната селекция на конкурса и първи стъпки в професионален театър, а неин пръв носител е актрисата Александра Майдавска от трупата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. Това признание й донесе ролята на Маша в спектакъла „Влàдимир“ от Матяж Зупанчич с режисьор Николай Кенаров. Отличието ще се връчва всяка година от актьора Косьо Станев с лични средства, като е посветено на майка му.

Както Русе Медиа писа, победител в тазгодишното издание стана Ростислав Георгиев със спектакъла си по романа на Самюел Бекет „Мерсие и Камие“. Това признание той получи от комисия в състав Ина Шкарова – театровед и дъщеря на патрона на конкурса, Косьо Станев – актьор, Ивайло Ненов – режисьор и Пламен Харманджиев – театровед. Наградата, която получава младият русенец е да постави спектакъл по свой избор с трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ през следващия театрален сезон.

В три поредни вечери на голямата сцена в Русенския театър се изиграха спектаклите, които селекционерът за изданието Тинка Николова номинира още през 2021, но поради усложнената ситуация с Covid в страната се наложи да бъде проведен в тази година. Публиката в Русе получи възможност да гледа „Бесове“ от Албер Камю, по романа на Фьодор Достоевски с режисьор Боян Арсов, продукция на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – София, „Мерсие и Камие“ от Самюел Бекет с режисьор Ростислав Георгиев, продукция на Театрална Работилница „Сфумато“ – София и „Влàдимир“ от Матяж Зупанчич с режисьор Николай Кенаров, продукция на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна.

На 11 май се навършиха 34 години от смъртта на емблематичния театрален режисьор Слави Шкаров. Колегите и приятелите с които е работил в годините го определят като ярък, предизвикателен, дързък, със забележителни, провокативни спектакли, вълнуващи с гражданската си позиция.

Exit mobile version