Русенската прокуратура предостави рядко оръжие на музея в Бяла

Окръжна прокуратура  – Русе предостави за 3 март  на Исторически музея-Бяла рядко срещано историческо оръжие – румънска карабина Пибоди-Мартини, модел 1879 г., съобщи директорът на музея Иво Жейнов.

Карабината е произведена в Щаер, Австрия и върху затворната кутия има надпис  „Armata Romana“ & „Arma Md:1879“. Румънският вариант на Пибоди-Мартини е различен от османския и британския и е предметно най-рядък. Поръчки за оръжието са направени в две фабрики – във Витен, Вестфалия, за 80 000 пушки и само 8 000 кавалерийски карабини. Тъй като темпът на производството им е твърде бавен, румънските власти поръчват още 60 000 пушки на Щаер, Австрия.

По-рано Окръжна прокуратура предостави на ИМ-Бяла руски образец на револвер „Смит и Уесън“. „Смит и Уесън“ произвеждат 3 модела револвери за руската армия и те се използват в руско-турската война 1877-1878 г. Револверът може да бъде видян в експозицията на модела. След реставрация там ще бъде показана и рядката румънска карабина Пибоди-Мартини.

За 3 март в експозиция „Руско-турска война 1877-1878 г. на Историческия музей – Бяла ще бъде показана изложба с фотографии от архива на Стоян Заимов. Снимките са посветени на създаването и откриването през 1907 г. на паметника на император Александър ІІ в София и  четирите военно-исторически музея в Плевен, Пордим, Г. Студена и Бяла. Архивното наследство е предоставено от известния изследовател и правнук на Стоян Заимов Михаил Заимов. Посетителите могат да видят портрет на Стоян Заимов, както и снимка с близките му Алеко Константинов и Иван Вазов; комисията по приемането на релефа и барелефите на паметника “Цар Освободител” в София, изложени в ателието на скулптора Арнолдо Цоки в Рим през 1903 г.; разтоварването в пристанище Варна на пристигналите от Русия оръдия, подарени за четирите музея; манекените с униформи на  руски офицери и войници от времето на руско-турската война 1877-1878 г., подарени на комитета „Цар Освободител“ от руското военно министерство за къщите-музеи; тържественото освещаване на църквата – гробница – Мавзолея в град Плевен; откриването на останалите музеи; Стоян Заимов и гостите княз Фердинанд I, Великият княз Владимир Александрович, син на Александър II, със съпругата си Мария Павловна и сина им Андрей; свитата, измежду които военният министър ген. Каулбарс, ген. Столетов, комендантът на Санкт Петербург ген. Паренсов и др.; два изгледа на двора и къщата – музей „ Александър IIІ“ в град Бяла  от 1907 година.

Изложбата е съвместна между Михаил Заимов и Историческия музей-Бяла. Г-н Заимов, освен че предостави изключително рядкото запазено снимково наследство на своя прадядо, но и изработи мащабни копия на специална хартия. Изложбата ще стане част от експозицията „Руско-турска война 1877-1878 г.“, съобщи Иво Жейнов.

 

Exit mobile version