Русенската прокуратура върна в Бяла експонат, оценен за над $ 500 000 /ВИДЕО/

Драгомировата звезда в Историческия музей в Бяла отново може да бъде видяна в пълния си блясък, след като Окръжна прокуратура в Русе върна един от най-ценните експонати – картечница „Гатлинг-Горлов“, произведена от фирма „Колт“ за руската армия, разказа директорът на музея д-р Иво Жейнов. Оръжието е изключително скъпо, тъй като е колекционерска рядкост.

Картечницата изчезва от експозицията Драгомировата звезда по време на голямата кражба от музея, извършена в периода 2008-2013 г, когато са задигнати над 1500 експоната. Сред разкриването на посегателството постепенно артефактите, свързани с Освобождението, се връщат в беленския музей.

„Драгомировата звезда е кръгла артилерийска позиция с пет картечници „Гатлинг“, посветена на ген. Драгомиров, който командва 14-а дивизия, преминала Дунава при Свищов. Картечницата тежи 163 кг и е унифицирана с калибъра на пушка „Бердана 1“ и „Бердана 2“, които са на въоръжение в руската армия. Ръчката се върти и в зависимост колко е силен въртачът, може да произведе между 300 и 500-600 изстрела. Изключително ефективна, но трудността е, че не е така подвижна и по принцип стреля в някаква точка, която е предварително определена. Тя е поставена на артилерийски лафет и движението е ограничено“, обяснява Иво Жейнов.

„Колт“ прави за руската армия 20 картечници от този модел, които са с 10 цеви. В музея в Бяла се съхраняват пет от тези 20. „Примерно на регламентиран търг в САЩ, където се продават подобни модификации, обикновено струват между 400 000-450 000 долара. Тези са много редки и са много по-скъпи“, казва директорът на музея.

Историческият музей в Бяла обогатява фонда си не само с върнатите крадени експонати, но и с дарения от местните жители. Най-често се даряват предмети, свързани с бита и етнографията, както и фотографии, вестници и книги.

Exit mobile version