Русенец ще лежи 2,5 години в затвора заради насилие над приятелката си

32-годишният Е. В. от Русе ще лежи 2,5 години в затвора заради насилие, упражнено над бившата му приятелка. Първоначалното споразумение е било за наказание от 1 година и 6 месеца, но Районният съд го промени с година повече.

Мъжът е многократно осъждан, като последната си присъда от 4 години затвор за грабеж изтърпял на 7 март 2016 г. Той имал връзка с пострадалата в миналото, но двамата се разделили. Жената впоследствие се запознала с друг мъж и заживяла в неговия дом. Въпреки че се криела от подсъдимия и не отговаряла на телефонните му обаждания, той успял да я намери.

С намерението да я накара да се съберат отново, на 29 септември 2019 г. отишъл пред къщата и започнал да я вика по име. Тя била сама и силно уплашена, се скрила зад един шкаф, без да отговаря. Е. В. влязъл със сила, намерил я и й нанесъл множество силни удари с ръце, крака и дървени пръчки. Наредил й да си събере багажа и да тръгне с него, като я заплашил, че ако не стори това, ще я убие и ще я зарови.

Противно на волята си, пострадалата излязла с него. На улицата били пресрещнати от автомобил, управляван от новия приятел на жената. Мъжът успял да й помогне да се освободи от подсъдимия, качил я в колата си и я закарал в болницата. Медиците установили, че кракът й е счупен и сигнализирали органите на реда, след което било образувано наказателно производство.

Обвиняемият е бил издирван, но тъй като е бил в чужбина, е задържан едва на 10 ноември 2021 г.  на влизане в страната през ГКПП „Дунав мост“. Пред съда той е признал вината си по повдигнатите му две обвинения: причинената средна телесна повреда в условията на опасен рецидив и принуждаването на жената да извърши нещо противно на волята й. С

ключил споразумение с прокуратурата за година и половина лишаване от свобода за първото деяние и една година – за второто. Районен съд – Русе предложи увеличение на първото наказание на две години и половина, което страните приеха. След задължителното по закон групиране на двете санкции, подсъдимият ще изтърпи общо наказание в размер на две години и шест месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Споразумението има последиците на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

Exit mobile version