РУО-Русе: Намалява броят на децата и учениците, които отпадат от образователната система

Намалява броят на децата, които са отпаднали от образователната система в Русенска област. Това отчитат от РУО-Русе, като резултатът се дължи на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

С тази задача са ангажирани 31 екипа, в които са включени близо 400 души. Те са издирвали отпадналите ученици, а със семействата им са работили педагози и социални работници и така от октомври 2022 г. 64 деца и ученици са записани в детска градина или училище в региона.  За сравнение през предходната учебна година те са били 56.

Областният управител Анатоли Станев благодарит на всяка от институциите – представители на местната власт, Регионалното управление на образованието, Регионалната дирекция за социално подпомагане, Областната дирекция на МВР, както и на училищата и детските градини.

Според експерти една от водещите причини за отпадане на децата и учениците в предучилищна възраст от образователната система е липсата на ангажираност и подкрепа от страна на семейството. До отпадане водят и други семейни причини, отсъствия по неуважителни причини и пропуски в обучението. Статистиката сочи още, че от октомври 2022 г. досега 222 деца и ученици са се преместили да живеят със семействата си в чужбина. През учебната 2021/2022 г. техният брой е бил около 200.

Exit mobile version