Романтичната музика на Чайковски звучи довечера на фестивала в Русе

Русенска филхармония  с диригент Иво Венков и със солист Атанас Кръстев -виолончело, ще изнесат тази вечер концерт в Доходното здание в Русе. Събитието е част от програмата на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Програмата е изцяло романтична и  включва творби от Чайковски – Симфония № 5 и „Рококо вариации“ със солист Атанас Кръстев. Чайковски пише „Рококо вариации“, когато е на път за турне в Италия. Той изпраща нотния текст на свой приятел, като го моли да редактира при необходимост партията за виолончело.

„Чайковски ми е любим композитор – един от най-човечните. В моя живот винаги е имало „Мартенски музикални дни“. Надявам се този фестивал да продължава да го има“, споделя маестро Иво Венков / на снимката в средата/. Той е русенец и от години гради успешна кариера в Белгия. Професор е по оркестрово дирижиране в Кралската консерватория в Антверпен.

Първоначално в концерта трябваше да участва виолончелистът Боби Костадинов, но поради заболяване вместо него на сцената ще бъде Атанас Кръстев, носител на  редица международни награди.

 

Exit mobile version